0898/ 608 703      info@orfcvete.bg
Моята количка
0
Билки и добавки при сърдечни заболявания

 

Билки и добавки при сърдечни заболявания

 

Сърдечно-съдовите заболявания или коронарна артериална болест (ИБС), са убиец номер едно в света. Диетата и начинът на живот играят важна роля за предотвратяване  от сърдечни заболявания, а някои билки и добавки могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и лечение на сърдечни заболявания, с които вече сте били диагностицирани.
Няколко билки и добавки могат да помогнат в борбата с атеросклерозата, основната причина за повечето сърдечни заболявания.
Атеросклерозата кара плаката да се натрупва в артериите ви, блокирайки притока на богата на кислород кръв към сърцето и други органи. Може да причини сърдечен удар и дори смърт.
Атеросклерозата е често срещана в развития свят, но практически непозната извън него, поради различните диети и начин на живот на хората в развиващия се свят.

Ето някои хранителни добавки, които могат да помогнат да намалите риска от развитие на сърдечни заболявания:
Коензим Q10
КоензимQ10, или CoQ10, или убихинон, е вещество, което играе решаваща роля за способността на клетката да извлича енергия от храната.
Тъй като сърцето е най-трудният работещ мускул в тялото ви, е важно сърцето ви да има постоянен запас от CoQ10, така че да има енергия да върши работата си. Този химикал намалява с възрастта,  холестеролът също го изчерпва.
Приемането на добавки CoQ10 намалява оксидативния стрес и повишава антиоксидантната ензимна активност, облекчава симптомите на сърдечно-съдови заболявания.

Прилагането на коензим Q10 представлява гигантска стъпка напред в лечението и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. В шестгодишното си проучване изследователи от Университета на Тексас са установили, че хората, лекувани от застойна сърдечна недостатъчност, които са вземали коензим Q10 като допълнение към общоприетата терапия, имат 75% шанс за оцеляване след три годишен период от време, в сравнение с 25% -вия шанс за оцеляване на онези, които са използвали само традиционната терапия.

    Количествата на коензим Q10, присъстващи в организма, намаляват с възрастта , така че той трябва да се приема чрез хранителни добавки , особено при хора над 50-годишна възраст.

Терапията със статини може да изчерпи CoQ10, затова всеки, който приема лекарство със статин, трябва да обмисли приема на добавки CoQ10.

 

Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини са основни хранителни вещества, които помагат за намаляване на възпалението, причинено от атеросклероза
та. Те също понижават нивата на триглицеридите, мастните компоненти на кръвта, които блокират артериите ви. Високите нива на триглицериди са свързани с атеросклероза и диабет.
Консумацията на омега-3 мастни киселини, които обикновено се срещат в рибата, е свързана с по-ниско кръвно налягане, по-добър кръвен липиден профил, включително по-ниски триглицериди и намален риск от смърт от сърдечно заболяване.

Зелен чай
В продължение на векове хората по света консумират зелен чай заради ползите му за здравето.

Съдържащият се  антиоксидант епигалокатехин галат (EGCG) в зеления чай,  има способността да защитава сърцето. Проучването показва значителни ползи с консумацията на пет до шест чаши зелен чай на ден. Екстрактът от зелен чай се предлага и като добавка под формата на капсули.

Внимание : ако вземате лекарства за разреждане на кръвта, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземете зелен чай на капсули. Не самият чай, а капсулите съдържат значително количество витамин К, който подпомага кръвосъсирването.


Нар
Подобно на зеления чай, сокът от нар се консумира от векове, с убеждението, че
рубиненочервеният плод укрепва здравето.

 Мощните антиоксидантни химикали в плодовете и сока от нар могат да помогнат за намаляване  на атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.

Магнезий и калий
Едно проучване показва, че приемането на магнезий
предпазва вътрешността на артериите от стреса, предизвикан от внезапни промени на кръвното налягане.
Недостигът на магнезий е в основата на много сърдечни заболявания и може да бъде главна причина за фатална сърдечна аритмия, внезапно спиране на сърцето.
 Прием
ът на калий е необходим за правилния сърдечен ритъм. Важен е за химическите реакции в клетката и подпомага поддържането на стабилно кръвно налягане и предаването на електрохимичните  импулси .

 

Канела
Канелата помага на сърцето по няколко начина.
 Малка дневна доза канела намалява нивата на общия холестерол, „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, вреден тип мазнини в кръвта. Освен това понижава кръвната захар, предпазвайки от диабет, което увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Кардамон - помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци..
Можете да добавите смленото семе във всяко  ястие.

Чесън
Ако сте отдадени на здравето на сърцето, не можете да сбъркате с чесъна. Доказано
е , че чесънът значително понижава кръвното налягане, намалява общия и LDL холестерола .За да го използвате го добавете към супи, яхнии и гювечи. Може да го поставите в зехтин със зеленчуци като спанак или кейл. Можете също така да вземете добавка с чесън.


Джинджифил
Яденето на този пикантен корен може да намали риска от високо кръвно налягане, показват изследвания.
Хората, които са яли повече от него, са имали най-малък риск. Авторите на изследването препоръчват 2-4 грама (или около ½ чаена лъжичка на чаена лъжичка) на ден, за да се предотврати този сърдечен проблем.
За да го използвате: Накълцайте го и добавете суров към салати или го добавете в печени картофи и
ли азиатски ястия.

 

Куркумин
Това вещество се намира в куркумата и придава на подправката богат, жълт цвят.
Изследванията показват: предотвратяване на опасни кръвни съсиреци, понижаване на холестерола и намаляване на възпалението, което води до инфаркти и инсулти. Може също да предпази от сърдечна недостатъчност, когато сърцето не изпомпва кръвта, както трябва. Проучванията показват, че куркуминът може да бъде също толкова ефективен, колкото и медикаментите и упражненията за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове.
За да го използвате: Добавете куркума към печени зеленчуци като карфиол, лук и моркови или добавете към ориз или супи.
Някои хора приемат добавка куркума, за да получат ползата.


Берберин
Съединение, което се извлича от
корена, коренищата и стеблата на някои растения / хидрастис, орегонско грозде, кисел трън/ , берберинът се използва за приготвяне на добавка. Изследванията показват, че помага на сърцето по няколко начина, включително понижаване на LDL холестерола и триглицеридите и повишаване на HDL холестерола. Освен това подобрява кръвната захар.

 

L-карнитин
L-карнитинът е аминокиселина, необходима за транспортиране на мазнини в митохондриите (мястото в клетката, където мазнините се превръщат в енергия).
Адекватното производство на енергия е от съществено значение за нормалната работа на сърцето.
Няколко проучвания, използващи L-карнитин, показаха
подобрение на сърдечната функция и намаляване на симптомите на ангина пекторис.
Хората с конгестивна сърдечна недостатъчност имат недостатъчна оксигенация на сърцето, което може да увреди сърдечния мускул.
Такива щети могат да бъдат намалени чрез прием на добавки с L-карнитин.
Приемът на L-карнитин може също да помогне за намаляване на щетите и усложненията след сърдечен удар.

 

Глог
Глогът (Crataegus oxycanthus) отдавна се счита за избрана билка за укрепване и защита на сърдечно-съдовата система, особено на сърцето. В края на 1800 г. европейските лекари започват да експериментират с него клинично за сърдечни заболявания  и оттогава репутацията му непрекъснато нараства.
Днес многобройни лабораторни тестове и редица клинични изпитвания подкрепят използването му - листата, цветята и плодовете на глог съдържат химични съединения, които увеличават притока на кръв към сърдечния мускул, както и влияят положително върху други аспекти на сърдечно-съдовото здраве. Глогът се използва успешно при ангина пекторис, функционални сърдечни заболявания, аритмия, ранни прояви на циркулаторна недостатъчност и като сърдечен тоник за регулиране на кръвообращението. В Европа препаратите от глог често се предписват от лекарите, за да подпомогнат ефекта на дигиталиса и да служат като заместител, когато дигиталисът не може да се толерира или трябва да се избягват страничните му ефекти (Madaus, 1938; List & Hörhammer, 1969-79). В съвременната европейска медицина препаратите от глог се използват широко при хронични или леки случаи на сърдечно-съдови заболявания. Щайнегер и Хенсел подчертават, че те „... не са специфични лекарства за лечение на остри заболявания. Те са преди всичко превантивно лекарство за забавяне на влошаването на началото на сърдечно-съдови увреждания.
Глогът е безопасен за дългосрочна употреба и трябва да се приема за период от няколко месеца, за да се постигнат резултати. Според уважавания немски д-р R.F. Weiss (1988), дозата е тридесет до четиридесет капки три пъти дневно. Препоръчва една чаена лъжичка от екстракт от листа, цветя и плодове течност или тинктура сутрин и вечер в малко вода.

 

 

Можете да  предотвратявате сърдечните заболявания чрез намаляване на рисковите фактори, като поддържане на здравословно кръвно налягане и ниво на холестерол, управление на стреса, здравословно хранене и подходящи  упражнения. Билките и добавките могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и да намалят симптомите , като понижават кръвното налягане, подобряват дишането и помагат на сърцето ви да функционира по-добре.

Виж всичкиМеню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2024