0898/ 608 703      info@orfcvete.bg
Моята количка
0
Какви са ползите от яденето на бразилски ядки?

 Какви са ползите от яденето на бразилски ядки?

Бразилските орехи идват от южноамериканската Bertholletia excelsa или бразилския орех, дървото. Те са добър източник на здравословни мазнини, протеини, фибри и селен.
Въпреки името си, бразилският орех технически е семе, а не орех. По дефиниция ядките са твърдо обвити плодове, които съдържат едно, голямо семе.
Бразилските орехи могат да предложат изненадващи и мощни хранителни ползи, включително укрепване на здравето на сърцето, осигуряване на антиоксиданти и подобряване на мозъчната функция.
В тази статия обсъждаме ползите за здравето на бразилските орехи, техните рискове и как да ги добавим към диетата.

1. Хранене

Бразилските орехи са сред най-богатите хранителни източници на селен, основен минерал с антиоксидантни свойства. Селенът играе важна роля в репродукцията, метаболизма и имунното здраве.
Един бразилски орех съдържа от 68 до 91 микрограма (mcg) селен, което означава, че само една две ядки на ден може да осигурят дневния препоръчителен прием за възрастни от 100 mcg.
Освен селен, бразилските ядки съдържат много протеини, основни минерали и здравословни мазнини.
Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA) една порция от три бразилски ореха съдържа следните хранителни вещества:
 • 99 калории
 • 2,15 грама (g) протеин
 • 10,06 г мазнини
 • 1,76 g въглехидрати
 • 1,10 g фибри
 • 109 милиграма (mg) фосфор
 • 99 mg калий
 • 56 mg магнезий
 • 24 mg калций
 • 0,61 mg цинк
 • 0,36 g желязо
 • 0 mg натрий
Като се има предвид впечатляващият им хранителен профил, не е изненада, че бразилските орехи станаха толкова популярни.
2. Здраве на сърцето
Бразилските орехи съдържат здравословни мазнини, наречени полиненаситени и мононенаситени мастни киселини.
Според Американската сърдечна асоциация (AHA) консумацията на мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини вместо наситени и трансмазнини помага за подобряване на нивата на холестерола, което намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Бразилските орехи също осигуряват диетични фибри. AHA съобщава, че консумирането на храни, богати на фибри, подобрява нивата на холестерол в кръвта и понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2.

Резултатите от проучване от 2019 г. показват, че по-високата консумация на дървесни ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар сред хора, живеещи с диабет.
3. Здравословно състояние на щитовидната жлеза
Дефицитът на селен може да причини хормонален дисбаланс, който може да повлияе негативно на съня, настроението, концентрацията и метаболизма.
Селенът играе съществена роля в производството на хормони. Щитовидната жлеза използва селен за превръщане на хормона тироксин (Т4) в активната му форма, трийодтиронинов хормон (Т3).
Получаването на достатъчно селен от хранителни източници може да предотврати или да помогне за регулиране на проблеми с щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм.

4. Антиоксидантни ефекти

Селенът в бразилските орехи може да засили антиоксидантната система на организма и да предотврати оксидативния стрес.
Черният дроб разгражда селена до вид протеин, наречен селенопротеин Р, който ефективно премахва излишните свободни радикали. Свободните радикали причиняват оксидативен стрес и изследванията ги свързват с много хронични състояния на здравето, включително рак.

5. Противовъзпалителни ефекти
Антиоксидантните свойства на бразилските орехи могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Възпалението има връзка с много хронични състояния на организма.
Малко мащабно проучване за 2014 г. разглежда здравословните ефекти от консумацията на един бразилски орех на ден при хора с хронично бъбречно заболяване. След 3 месеца изследователите забелязват намаляване на възпалението и маркерите на оксидативен стрес.
6. Понижаване на кръвната захар
Храни, богати на селен, могат да помогнат за подобряване на нивата на кръвната захар.
Изследване на Европейското списание за хранене съобщава, че яденето на един бразилски орех на ден в продължение на 8 седмици понижава общия холестерол и нивата на глюкоза на гладно при здрави възрастни.
Откритията на друго 8-седмично проучване показват, че приемането на добавка от 200 mcg селен намалява нивата на инсулин и подобрява чувствителността към инсулин при хора с диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето. Изследователите също така съобщават за повишен антиоксидантен капацитет в организма.
7. Подобряване на работата на мозъка
Антиоксидантите помагат да се поддържа мозъкът здрав.
Бразилските орехи имат мощно антиоксидантно действие, което може да засили работата на мозъка.
Учените свързват намаляването на антиоксидантната функция с когнитивното увреждане и невродегенеративните заболявания, включително болестта на Алцхаймер.
Резултатите от проучване от 2014 г. сочат, че хората с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен от тези без заболяването.

Малко мащабно проучване съобщава, че консумацията на един бразилски орех на ден в продължение на 6 месеца има положителни ефекти върху някои когнитивни функции сред възрастни хора с леки когнитивни увреждания (MCI) в сравнение с тези в контролна група. Този резултат може да се дължи на ядките, обърнали дефицита на селен.
Как да ядем бразилски ядки
Хората могат да ядат цели бразилски ядки като закуска или да ги добавят към други храни. Бразилските ядки са добре да се ядат сурови или печени.
За да готвите бразилски орехи на плота:
Поставете слой бразилски ядки в тиган на среден огън.
Разбърквайте ядките на всяка минута или така, за да не ги изгорите.

Продължете да готвите за около 5 до 10 минути, докато ядките станат ароматни.
За да печете бразилски ядки във фурната:
Загрейте фурната до 180 ° С
Поставете ядките върху слой пергаментова хартия върху лист за печене.
Поставете листа за печене в предварително загрятата фурна и печете за 5 минути.
Извадете листа за печене и разбъркайте ядките.
Върнете листа за печене във фурната за още 5 минути.
Извадете ядките от фурната и ги подправете със сол, билки или подправки.
Оставете ядките да изстинат напълно преди да ги ядете.
Можете ли да ядете твърде много бразилски ядки?
Когато става въпрос за бразилските ядки, повече не е непременно по-добре. Хората трябва да ограничат приема на бразилски орехи до няколко на ден, за да избегнат негативни странични ефекти. Бразилските орехи са с високо съдържание на калории и консумацията на твърде много може да надвиши дневния препоръчителен прием на калории.
Консумирането на твърде много калории може да доведе до нежелано наддаване на тегло.

Селенна токсичност
Много от ползите за здравето на бразилските орехи идват от високото им съдържание на селен. Въпреки че са полезни в малки количества, бразилските орехи могат да причинят токсичност за селен, ако човек редовно ги изяжда в големи количества.
Според Националните здравни институти (NIH), токсичността на селен може да причини различни симптоми, като:
 • виене на свят
 • стомашно-чревни проблеми
 • косопад
 • чупливи нокти
 • кожни обриви или лезии
 • проблеми с нервната система
 • умора
 • раздразнителност
 • мускулна нежност или болезненост
 • ставни болки
Концентрацията на селен в бразилските ядки варира в зависимост от количеството, присъстващо в почвата, така че всяка ядка може да съдържа различно количество.
резюме
Бразилските орехи може да осигурят някои впечатляващи ползи за здравето, но най-добре е да ги ядете умерено.
Според откритията на научни изследвания, някои съединения в бразилските орехи могат да доведат до намаляване на риска от сърдечни заболявания, регулиране нивата на кръвната захар и засилване на антиоксидантната система на организма.
Бразилските орехи са сред най-добрите източници на естествен селен, основен минерал, известен със своите антиоксидантни свойства. Въпреки че селенът може да укрепи здравето, предозирането му може да доведе до токсичност от селен.
За информация относно количество и цена на
бразилския орех, моля кликнете Тук
 Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Виж всичкиМеню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2020