0898/ 608 703      info@orfcvete.bg
Моята количка
0
Какво да знаем за задържането на вода и кои билки действат отводняващо

    Какво да знаем за задържането на вода и кои билки действат отводняващо

Задържането на вода или течности възниква, когато има проблем с един или повече механизми на тялото за поддържане на нивата на течности.

Основните симптоми са подуване и дискомфорт.

Кръвоносната система, бъбреците, лимфната система, хормоналните фактори и други телесни системи помагат за поддържането на здравословни нива на течности. Ако възникне проблем с един или повече доверени източника на тези системи, обаче, може да възникне задържане на течности - иначе известно като оток.

Отокът може да засегне всяка област на тялото. Това се случва по различни причини.

Симптоми

Симптомите на задържане на течности ще зависят от областта, която засяга.

 Общите зони включват долните крайници, ръцете, корема и гърдите.

В крайниците, краката и ръцете симптомите включват:

·         подуване

·         промени в цвета на кожата

·         лъскава или подпухнала кожа

·         участъци от кожата, които остават вдлъбнати, когато се натискат навътре с пръст, известни като точков оток

·         болки и чувствителност в крайниците

·         скованост в ставите

·          качване на тегло

Задържането на течности може да засегне и следните области:

Мозъкът

 Известно също като хидроцефалия, задържането на течности в мозъка може да причини симптоми, включително повръщане, замъглено зрение, главоболие и затруднения с баланса. Това може да бъде животозастрашаващо.

Дробовете

Излишната течност в белите дробове или белодробен оток може да показва сериозен проблем със сърцето или дихателната система. Симптомите включват затруднено дишане, кашлица, болка в гърдите и слабост, тъй като това може да повлияе на способността на белите дробове да доставят кислород на тялото.

Причини

Човешкото тяло използва сложна система за регулиране на водните нива. Хормоналните фактори, сърдечно-съдовата система, пикочната система, черният дроб и бъбреците играят роля. Ако има проблем с някоя от тези части, тялото може да не е в състояние да изхвърли течността, както би трябвало. Разделите по-долу обсъждат по-подробно потенциалните причини за задържане на течности.

Увреждане на капилярите

Капилярите са малки кръвоносни съдове с ключова роля в управлението на баланса на течностите в тялото. Някои лекарства, като тези за високо кръвно налягане, могат да причинят увреждане на капилярите.

Капилярите доставят течност до околните тъкани. Тази течност, наречена интерстициална течност, доставя хранителни вещества и кислород на клетките. След доставяне на хранителните вещества, течността се връща в капилярите.

 Ако капилярите се повредят, може да се получи оток. Възможните проблеми включват промени в налягането вътре в капилярите и стените на капилярите стават твърде пропускливи.

 Ако се появят тези проблеми, твърде много течност може да напусне капилярите и да влезе в пространствата между клетките. Ако капилярите не могат да абсорбират течността, тя ще остане в тъканите, причинявайки подуване и задържане на вода.

Някои хора изпитват този тип оток, защото имат рядко състояние, известно като системен синдром на пропусклив капиляр.

Застойна сърдечна недостатъчност

Помпеното действие на сърцето помага за поддържане на нормално налягане в кръвоносните съдове. Ако сърцето на човек спре да работи ефективно, кръвното му налягане ще се промени. От това може да възникне задържане на течности.

Може да има подуване на краката, стъпалата и глезените, както и течност в белите дробове, което може да доведе до продължителна кашлица или затруднено дишане.

В крайна сметка застойната сърдечна недостатъчност може да доведе до проблеми с дишането и стрес върху сърцето. Следователно може да бъде животозастрашаващо.

Лимфната система

Лимфната система пренася лимфата през тялото. Лимфата е течност, която съдържа бели кръвни клетки. Помага на имунната система да защитава тялото от инфекции. Тъй като лимфната система доставя и реабсорбира лимфната течност, тя също така помага на тялото да поддържа баланса на течностите.

Ако проблемът пречи на лимфната система да работи правилно, течността може да започне да се натрупва около тъканите. Това може да причини подуване на различни части на тялото, включително корема, глезените, краката и стъпалата.

 Рак, инфекции и блокажи могат да причинят проблеми с тази система.

Бъбреците

Бъбреците филтрират кръвта и помагат да се поддържат нивата на течности в тялото.

 Отпадъците, течностите и други вещества преминават в малки тубули в бъбреците, които действат като филтър. Кръвният поток реабсорбира всичко, което тялото може да използва повторно и премахва отпадъците в урината.

Ако бъбреците не работят правилно, те не могат да премахнат отпадъчните материали от доверен източник, включително течности и натрий. Следователно течността ще остане в тялото.

 Хората с хронично бъбречно заболяване, например, могат да забележат подуване на долните крайници, ръцете или лицето.

Бременност

По време на бременност тялото задържа повече вода от обикновено и това може да доведе до подуване на долните крайници - особено по време на горещо време или след дълго стоене. Хормоналните промени и носенето на допълнително тегло в корема също могат да допринесат. Това обикновено не е опасно и най-вече отшумява след раждането.

 Ако подуването внезапно стане по-силно,  това може да е признак на прееклампсия. Това е вид високо кръвно налягане, което може да навреди както на майката, така и на плода.

 Всеки, който изпитва главоболие, повръщане, болка под ребрата или проблеми със зрението, заедно с повишено подуване по време на бременност, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Липса на физическа активност

Хората с проблеми с подвижността или заседнал начин на живот могат да развият отоци в долната част на краката.

Недостатъчната физическа  активност може да доведе до загуба на сила на мускулната помпа на прасеца.

 Може да си помогнете като :

·         дръжте краката повдигнати

·         носете компресионни чорапи

·         практикувайте упражнения, като повдигане и спускане на краката или завъртане на глезените

затлъстяване

Хората със затлъстяване могат да получат подуване поради допълнителното тегло, което носят. Затлъстяването също така увеличава риска от високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и сърдечни заболявания, всички от които могат да доведат до оток.

Затлъстяването също увеличава риска от метаболитен синдром, който включва диабет тип 2, високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.

Недохранване

Албуминът е протеин, който помага на човешкото тяло да управлява течностите.

Когато човек има сериозен протеинов дефицит, може да е по-трудно за тялото му да премести интерстициалната течност обратно в капилярите.

Когато човек е силно недохранен, той може да развие Квашиоркор/вид тежка дистрофия, резултат от липса на протеини и витамини, обикновено свързано с висока консумация на въглехидрати/. Симптомите включват загуба на мускулна маса и уголемяване на корема. Това се дължи на задържането на течности в телесните тъкани.

Инфекции и алергии

 Ролята на имунната система е да защитава тялото от болести и инфекции. Когато имунната система открие нежелан нашественик, като бактерии или алерген, тя ще започне атака. Възпалението е част от този процес.

Когато възникне възпаление, тялото освобождава хистамин. Хистаминът причинява разширяване на празнините между клетките на капилярните стени. Прави това, за да позволи на белите кръвни клетки, борещи се с инфекцията, да достигнат до мястото на възпалението.

Въпреки това, той може да позволи на течността да изтече от капилярите в околните тъкани. Отокът, който се получава в резултат на това, обикновено е краткотраен.

Хората с продължително възпаление може да изпитат задържане на вода.

Медикаменти

Някои лекарства също могат да доведат до задържане на вода.

Те включват:

·         блокери на калциевите канали

·         нестероидни противовъзпалителни средства

·          габапентин

·         някои хормонални терапии, включително някои противозачатъчни хапчета

·         преднизон, който е кортикостероид

·         някои лекарства за диабет

Всеки, който има притеснения относно подуване, докато използва лекарство, трябва да говори с лекаря си. Те може да са в състояние да променят дозата или да предложат алтернатива.

 Отокът може да се развие, когато човек използва противозачатъчни хапчета

Хормонални състояния

 Хормоналния дисбаланс може да доведе до задържане на течности по следните начини:

Менструация: Промените в хормоналния баланс могат да доведат до натрупване на течност преди менструация. В резултат на това човек може да изпита подуване и чувствителност на гърдите.

Проблеми с щитовидната жлеза: Щитовидната жлеза отделя хормони, които играят роля в управлението на нивата на течности. Следователно хората със състояние, което засяга щитовидната жлеза, може да изпитат задържане на вода.

 Синдром на Кушинг: Това състояние кара надбъбречната жлеза да произвежда твърде много стероиден хормон, което води до подуване на краката.

Зависимият оток възниква, когато течността се събира в долната част на тялото.

Зависимият оток се причинява от ефектите на гравитацията и се появява, когато течността се събира в долните части на тялото, включително стъпалата, краката или ръцете.

Гравитацията привлича кръвта към частите на тялото, които са най-близо до земята. Например, може да се появи оток в стъпалата, но хората, които са приковани към леглото, могат да получат оток на седалището. Обикновено кръвта се изпомпва обратно от краката към сърцето чрез вените и движението на мускулите. Когато тази система се повреди, долните части на тялото започват да се пълнят с излишна течност, което води до подуване и подпухналост.

Някои причини за задържане на течности се нуждаят от медицинско лечение, но домашните средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

 Някои билки са естествени диуретици. Кои са те:

Екстрактът от билки , които помагат в борбата със задръжка на течности в организма.  За по-подробна информация , моля кликнете върху тинктурите.. 
 
                    
      Капсули с отводняващо действие,  с комплекс от билки:
                   

  

Облекло

Хората с оток обикновено носят широки дрехи, тъй като те са по-удобно и ще позволи на течността да циркулира.

Използвайте поддържащи чорапи, за да увеличите кръвообращението в долните крайници.

 Диета

Един от начините за управление на задържането на вода чрез диетата е чрез намаляване на приема на сол.

Също така, едно проучване установи, че увеличаването на приема на магнезий и витамин B-6 намалява симптомите на предменструалния синдром, включително оток. Диетичните източници на магнезий включват боб, ядки, пълнозърнести храни и листни зеленчуци, докато витамин B-6 присъства в бананите, орехите и картофите.

Превенция

За да намалите или предотвратите задържането на вода, опитайте:

·         контролиране на теглото

·         редовни упражнение

·         носене на поддържащи чорапи, ако отокът засяга долните крайници

·         избягване на седене или стоене неподвижно твърде дълго

·          правете почивки за разходка по време на дълги пътувания

·          избягване на екстремни температури, като горещи вани, душове и сауни

Въпреки че не винаги е възможно да се предотврати задържането на течности, спазването на здравословна диета и много упражнения могат да помогнат за намаляване на риска.


Моля , да споделите статията , за да достигне до повече хора,които страдат от задръжка на течности в организма !

Виж всичкиМеню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2024