0898/ 608 703      info@orfcvete.bg
Моята количка
0
Магданоз: Впечатляваща билка с много ползи за здравето

Магданоз: Впечатляваща билка с много ползи за здравето

 

Магданозът е популярна билка, често използвана в готвенето в Америка, Европа и Близкия Изток.
Често се използва за повишаване на вкуса на ястия като супи, салати и рибни рецепти.
Освен многото си кулинарни приложения, магданозът е силно питателен и е доказано, че има много мощни ползи за здравето .

 

Богат на хранителни вещества
Две супени лъжици (8 грама) магданоз осигуряват

 

Калории: 2
Витамин А: 12% от референтния дневен прием (RDI)
Витамин С: 16% от RDI
Витамин К: 154% от RDI
Магданозът е с ниско съдържание на калории, но въпреки това богат на важни хранителни вещества, като витамини А, К и С.
Витамин А е важно хранително вещество, което играе ключова роля за вашия имунитет и здравето на очите.
Плюс това е важно за кожата ви и може да подобри състоянието на кожата, като акне .

Магданозът също е чудесен източник на витамин К, хранително вещество, което поддържа здравето на костите и сърцето. Всъщност само две супени лъжици (8 грама) магданоз доставят повече витамин К, отколкото ви е необходимо за ден.

 

Освен ролята си за здравето на костите и сърцето, витамин К е от съществено значение за правилното съсирване на кръвта, което може да помогне за предотвратяване на прекомерното кървене .

 

Освен това магданозът е пълен с витамин С, хранително вещество, което подобрява здравето на сърцето и е жизненоважно за имунната ви система.
Витамин С също действа като мощен антиоксидант, предпазва клетките ви от увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали Нещо повече, магданозът е добър източник на хранителни вещества
, като магнезий, калий, фолати, желязо и калций.

 

Може да подобри кръвната захар
Освен диабет, повишените нива на кръвната захар могат да се появят поради нездравословна диета или липса на физически упражнения
.

 

Повишените нива на кръвна захар могат да увеличат риска от здравословни усложнения, като инсулинова резистентност, диабет, сърдечни заболявания и метаболитен синдром - група от симптоми, включващи висок холестерол и висока кръвна захар.
Проучванията върху животни предполагат, че антиоксидантите в магданоза могат ефективно да намалят високите нива на кръвната захар .
Например, проучване при плъхове с диабет тип 1 установява, че тези, които получават екстракт от магданоз, имат по-големи намаления на нивата на кръвната захар и подобрения в функцията на панкреаса в сравнение с контролна група.
Заедно с прилагането на балансирана диета, добавянето на магданоз към готвенето ви може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвна захар.

 

Може да подобри здравето на сърцето
Сърдечните състояния като инфаркти и инсулти са водещата причина за смъртта в световен мащаб.
Нездравословната диета, липсата на физически упражнения, тютюнопушенето и високият прием на алкохол могат да допринесат за  възникването на сърдечни заболявания .

 

Магданозът съдържа много растителни съединения, включително каротеноидни антиоксиданти, за които е установено, че подобряват здравето на сърцето, като намаляват рисковите фактори за сърдечно заболяване.
Например диетите, богати на каротеноиди, подобряват рисковите фактори за сърдечно заболяване като хронично възпаление, както и повишеното кръвно налягане и нивата на LDL (лошия) холестерол
.

 

Нещо повече, популационните проучвания показват, че диетите с високо съдържание на каротеноиди могат да намалят риска от сърдечни състояния като коронарна болест.
12-годишно проучване при 73 286 медицински сестри открива обратна връзка между хранителните каротеноиди и честотата на коронарната артериална болест
.

 

Друго голямо проучване при 13 293 души, проследявано до 18 години, отбелязва, че тези с по-високи нива на каротеноиди в кръвта имат по-ниска степен на смъртност от сърдечни заболявания от тези с по-ниски нива на каротеноиди .
Магданозът съдържа също витамин С, мощен антиоксидант, който може да е от полза за  здраве
то на вашето сърце.
Проучване при 13 421 души показа, че тези с най-висок прием на витамин С имат значително намален риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези с най-нисък прием.

 

Може да подпомогне здравето на бъбреците
Бъбреците ви са важни органи, които постоянно филтрират кръвта ви, премахвайки отпадъците и излишната вода, която след това се екскретира с урината ви.
Понякога, когато урината стане концентрирана, минералните отлагания могат да се образуват и да доведат до болезнено състояние, наречено камъни в бъбреците.
Проучване при плъхове с камъни в бъбреците установява, че тези, лекувани с магданоз, имат намалена екскреция на калций и протеин в урината, както и повишено рН на урината и уриниране в сравнение с контролна група .

 


Магданозът също така има противовъзпалителни свойства поради антиоксидантите си, включително флавоноиди, каротеноиди и витамин С.
Освен това магданозът може да помогне за поддържане на
здрави бъбреци чрез намаляване на високото кръвно налягане, основен рисков фактор за бъбречни заболявания.

 

 

 

Магданозът е с високо съдържание на нитрати, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв и понижава високото кръвно налягане. Изследванията показват, че богатите на нитрати храни като магданоз могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане .
Противовъзпалителните свойства на магданоза, заедно със способността му да регулира pH на урината и да намалява кръвното налягане, могат да помогнат за поддържането на бъбреците ви здрави и да намалят риска от камъни в бъбреците.
Имайте предвид, че магданозът е със сравнително високо съдържание на оксалати - съединения, които могат да увеличат риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците.
И все пак здравните експерти препоръчват само хора с хипероксалурия - характеризиращи се с прекомерна екскреция на оксалат с урината - да ограничат приема на диетични оксалати / Видовете бъбречни камъни са уратни, калциево-оксалатни, калциево-фосфатни, цистинови, струвитни и други./

 

 

Други потенциални ползи:
- притежава антибактериални свойства -Магданозът съдържа етерични масла, включително апиол и миристицин, които имат антибактериални ефекти и се борят с потенциално вредни бактерии, като Staphylococcus aureus .
- подобрява състоянието на костите - Магданозът е богат на витамин К, калий, магнезий и калций - всички те са от съществено значение за здравето на костите.
- подобрява състоянието на имунната система -
 Изследванията показват, че апигенинът - антиоксидант в магданоза - регулира имунната функция, като намалява възпалението и предотвратява увреждането на клетките .

 

 - подобрява здравето на черния дроб. Проучвания при плъхове с диабет установяват, че екстрактът от магданоз може да предотврати увреждане на черния дроб, да засили чернодробната функция и да повиши нивата на антиоксиданти .

 

Лесно се добавя към вашата диета
Магданозът е универсална билка, която лесно се добавя към много ястия.
Ето няколко начина да добавите магданоз към диетата си:
Използвайте като гарнитура към макаронени изделия или супи.
Стийте и добавете към салатите.
Използвайте в яйчени кори или фритати.
Направете песто с борови ядки, зехтин, пармезан и пресен магданоз.
Добавете към коктейли за подсилване на хранителни
те вещества и ароматите
Използвайте върху домашна пица.
Добавете към домашен хляб.
Използвайте в домашни сокове.
Добавете аромат към супи и яхнии.
Включете го в  маринати и дресинги.
Използвайте за овкусяване на рибни, домашни и месни ястия.

 


Богат на антиоксиданти и хранителни вещества като витамини А, К и С, магданозът може да подобри кръвната захар и да поддържа здравето на сърцето, бъбреците и костите.
Нещо повече, тази билка може лесно да се добави към много вкусни ястия.
Магданозът остава свеж до две седмици, докато сушеният магданоз може да се съхранява до една година.
Добавянето на магданоз към диетата ви може да засили вашето здраве, като същевременно
да добави вкус към любимите ви рецепти.

 

 

 

 

 

 


 
Виж всичкиМеню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2024