Cookie consent management tool
0898/ 608 703           info@orfcvete.bg
гр.Варна ул. Генерал Колев 104 
/ зад кметство Приморски/
Работно време :
Пн - Пт 9:30 до 18:30 ч 
Сб - Нд почивни дни
Моята количка
0
Пролетен детокс: 5 важни билки за подобряване на храносмилането и прочистване на тялото

 Пролетен детокс: 5 важни билки за подобряване на храносмилането и прочистване на тялото

Влизане в пролетта

Преместваме часовниците напред и дните започват да стават по-дълги. Ярката светлина на равноденствието ни призовава да ставаме по-рано и да се занимаваме с повече физически дейности. Тази обновена енергия събужда напъпили дървета, пеещи птици и собствените ни тела. През зимата телата ни се забавиха, отговаряйки на ритъма на студените зимни месеци; започнахме да подхранваме телата си с топли, богати, успокояващи храни. Но точно когато цветята започват да се издигат от земята, нашият вътрешен огън отново се е разпалил. Започваме да се чувстваме по-активни, по-енергични и жадуващи за тези дълбоко подхранващи листни зеленчуци и сладки пресни плодове. За да помогнем на телата си да запалят отново този вътрешен пламък, има много детоксикиращи и горчиви билки, които можем да включим в диетата си, за да подкрепим храносмилателната си система и да помогнем да върнем тялото си в правилния път.

 Здравето и жизнеността започват в храносмилателния тракт. Билките с горчив вкус се приемат най-добре преди всяко хранене, за да се подобри храносмилателната функция, да се подобри метаболизма на мазнините и да се поддържа балансирано състояние на ума. Хората по целия свят традиционно призовават пролетната зеленина за прочистване на тялото и изчистване на ума. Тъй като вкусът на киселото резонира с черния дроб, пролетните „зелени“ обикновено са горчиви, кисели и с остър вкус и са идеални за поддържане на здравословна функция на черния дроб. Именно през това време на годината започваме да търсим любимите си ядливи пролетни билки като глухарче, коприва, лечебна мъдрица, звездица/ врабчови чревца/ , теменужка, цикория, амарант, синап и рукола. Пролетта също е време да включим пресни листа от коприва в чаени смеси, като същевременно добавим тинктури от репей и глухарче в ежедневието си. Тъй като пролетното време може да бъде влажно, студено и дъждовно, ние продължаваме да добавяме корените на куркума и джинджифил към супи и чайове, за да подкрепим имунната и храносмилателната си система.

Фибрите в листните зеленчуци подпомагат естествената детоксикация и включването на определени храни, които спомагат за увеличаване на производството на жлъчка и храни, които действат като диуретици. Опитайте да добавите повече горчиви зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, горски плодове, зелен чай и тонизиращи билки като куркума, магданоз и чесън към ястията си. Много ползи могат да бъдат извлечени от настройването на нашата консумация – храна, напитки и добавки – с естествения ход на сезоните.

1.Глухарче: Taraxacum officinalis

Глухарчето, произхождащо от Азия и Европа, днес се среща по целия свят в умерените региони. Чаят и тинктурата от корени на глухарче е  фантастичен тоник за черния дроб / листата от глухарче съдържат калций, калий и желязо/. Нежните пролетни листа са чудесно допълнение към салати, супи и песто, тъй като тези млади листа не са толкова горчиви, колкото по-старите  им, летни братовчеди.
        Един от начините да се насладите на тези горчиви зеленчуци е да направите билков оцет. Използвайки
органичен ябълков оцет като основа, напълнете ¾ от буркана с оцета и напълнете останалата част с комбинация от пресн от глухарче,хвощ,звездица/ врабчови чревца/ и коприва и оставете билките да престоят в  оцета за един месец. Този прекрасен тоник може да се приема самостоятелно преди хранене, за да стимулира храносмилането и да добави богата на минерали сила към салатните дресинги.





2.Бял трън: Silybum marianum

Листата, цветовете и семената на бял трън помагат за поддържането на здрава функция на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците, насърчават производството на здрави чернодробни клетки, оптимизират пътищата за детоксикация на тялото, подобряват здравословното храносмилане и  са мощен антиоксидант.
Най-добрият начин да извлечете хранителните съставки от твърдите семена е първо да ги смелите в кафемелачка или да се счукат в хаванче. Полученият прах може лесно да се включи в чайове, смутита, супи и яхнии.
Ако искате да създадете тинктура с помощта на семена от бял трън, не забравяйте да добавите малко алкохол към блендера, за да извлечете всички лечебни свойства на това полезно семе.






3.Репей: Arctium lappa, A. minus

Коренът от репей е наистина забележителна билка за подпомагане на процеса на детоксикация в организма, осигуряване на здрава функция на черния дроб, бъбреците и червата, засилване на лимфната циркулация и насърчаване на здрава, чиста кожа. Репеят е богат на магнезий, тиамин, желязо и редица витамини и минерали. Подкрепящи по време на сезонни преходи, особено през есента и пролетта, корените от репей леко горчиви и с умерено сладък вкус насърчават детоксикацията на черния дроб и лимфата.

Горчивият вкус на репея стимулира храносмилателната дейност, помага за премахване на токсините от червата, ограничава желанието за сладко и успокоява лошото храносмилане. За жените, тези корени  помагат за поддържане на ендокринната система и създават прекрасен хранителен тоник за тези, които влизат в менопауза и след това.

Чай от репей и копър 3-4 супени лъжици пресен или сушен корен от репей ,1-2 супени лъжици семена от копър. В тенджера смесете репей и 3 чаши вода. Оставете да къкри 10 минути, покрити. Добавете семената от копър и оставете да къкри още 5 минути. Прецедете билките и добавете малко  мед или се насладете без да подслаждате, тъй като семената на копъра ще придадат леко сладък вкус на самия чай. 


4.Червена детелина: Trifolium pretense

Сладкият аромат и вкус на тези цветя са обичани както от пчелите, така и от билкарите за детоксикация и тоник на горните дихателни пътища. Богата на минерали като калций, желязо и азот, червената детелина прави чудесно вкусен чай, който да се използва през месеците, когато преминаваме от студа на зимата към прохладната влага на пролетта. Червената детелина е един от любимите ни за подпомагане на лимфната система и кръвоносната система. Изготвянето на топла вана с червена детелина и невен е прекрасен начин да се насладите на ароматите на тези билки, които движат лимфата.









5.Коприва: Urtica dioica

Копривата е издръжливо многогодишно растение, което може да се намери почти навсякъде, където има влажна, плодородна почва. Билкарите жадуват за този пролетен хранителен тоник, тъй като е с високо съдържание на витамини, минерали, макронутриенти като желязо, калций, магнезий, калий и протеини. Листата от коприва имат леки диуретични свойства и могат да помогнат за изхвърлянето на токсините от бъбреците и отдавна се използват за поддържане на здравословна функция на черния дроб и пикочния мехур. Събирането на тези свежи зелени върхове през пролетта е нещо, което винаги очакваме с нетърпение. Може да се приготви на чай, да замени спанака в рецептите, да се добави към супи, да се направи на тинктура.

Тази пролет ви насърчаваме да погледнете отново на „плевелите“, които изскачат във вашия двор, по бреговете на реките, и да се насладите на ползите от тези пролетни зелени.






Виж всички



Меню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2024