0898/ 608 703      info@orfcvete.bg
Моята количка
0
Тайнствената сила на билките

Тайнствената сила на билките

Казват, че в нощта на умиращото и раждащото се слънце билките и лечебните треви придобиват най-голямата си лечебна сила, която се изгубва с изгрева. Денят, в който от стари времена се бележи лятното слънцестоене , Еньовден / 24 юни/ е и денят на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните възможности на растенията и оцелява в пустинята сред вълшебните природни треви. Вярва се, че всяка трева, набрана на Еньовден е лековита.


 Прабългарите вярвали, че „в нощта срещу Еньовден звездите целуват тревите”. Те наричали този мистичен ден Ени – Първи. За тях той поставял началото на лятната нова година, която посрещали с магически ритуали, танци и песни.

В Библията е речено, че „за всяка болка има билка”. И тъй като старите български народни лечители познавали целебните свойства на поне 77 вида растения, и сега се смята, че трябва да се наберат 77 билки, плюс една половина за „болестта без име” – това е половин стрък трева, откъсната наслуки със затворени очи.

Венец направен от билки, набрани в този ден и поставен на вратата, отблъсква лошото, носи здраве и щастие на дома.
Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънчевия диск и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

Ако искаме да си подготвим вкусен и полезен чай за зимата, важно е да имаме предвид следните правила за бране на лечебни и ароматни растения:
1. Билки е най-добре да се берат около изгрев слънце (след като се вдигне росата).
2. Най-лечебни са билките, брани в слънчев ден. В идеалния вариант: да няма нито едно облаче на небето. При мрачно или дъждовно време полезните вещества са в много по-оскъдни количества, тъй като нектароотделянето и прашецоотделянето е слабо (заради слабата дейност на опрашващите насекоми).
3. Най-подходящите места за бране на билки са планинските местности, далеч от промишлени замърсители и пътища. Най-силни са билките, расли на слънчеви поляни, а не на сянка или полусянка.
4. Билките не се късат, а се режат внимателно с нож или ножица – най-добре на около 20см от върха. Така хем растенията имат възможност да се възстановят и да дадат семена за идната година, така и ние вземаме най-силната и лечебна част от растението.
5. Събират се в платнени торбички, които им позволяват да дишат. В противен случай започват да мухлясват.
6. В рамките на 4 часа от брането е хубаво да се вържат на снопчета от по 50бр или да се разположат на тънък слой върху вестник или чаршаф да се сушат. Задължително на сянка.
Когато изсъхнат (след около 2 седмици) могат да бъдат прибрани в бъркани, чували или торбички. Най-удобно според мен да бъдат нарязани вид, удобен за приготвяне на чай, и до времето на консумацията им да се съхраняват в буркани с капачки, оставени на слънце.
7. Най-добрите дни за бране на билки са тези, в които луната е пред въздушно съзвездие. Защо това е така е дълга тема, на която бих посветил отделна публикация в близко бъдеще.
Накратко: според принципите на Биодинамичното земеделие, основано от Рудолф Щайнер, в тези дни цветовете са най-активната част от растения и те най-силно стимулирани от космичните въздействия.
Подходящи дни за бране на билки през 2018г. са:
Юни:24(до обяд) и 30юни(до8:00сутринта)
Юли:3,4,5,8,21,30,31
Август: 8, 9, 17, 18, 19, 26, 27
8. Най-лечебни и ароматни са билките, набрани непосредствено преди цъфтежа или в самото му начало – т.е. през юни-юли (в зависимост от надморската височина).
9. Желателно е да не берем повече от 50% от билките на дадено място, за да има и на следващата година там от тях.
10. Най-хубавият чай е чаят, споделен с приятели :)  !

„Добре е в градините си да имат и различни цветя: сини, червени, жълти, розови, зелените действат отлично. Ако някой намира, че е груб, че няма добри маниери, нека си има една градинка, в която да отглежда различни цветя, те облагородяват човека и внасят мекота в характера му. Цветята имат лечебно действие. Ако аз съм един лекар, като дойде някой болен при мене, първата работа, като първа рецепта, която бих му предписал, ще бъде да го накарам да си посади в градината един карамфил или една роза или друго някакво цвете и да го полива редовно, да му се радва. Той няма да усети как краската на това цвете ще влезе в него и ще почне да му действа.“
(„Малките заповеди“, 28.11.1937г. Петър Дънов)
Ванга:
„Светът е започнал с билките и с билките ще свърши. Но билките от една страна лекуват само хората, които живеят в нея. Така е определено. Всеки да се лекува със своите билки.“
(Сп. Родолюбие, 1989 г.)
„Лекарствата затварят вратата, през която може да влезе природата чрез билките и да излекува болния организъм. За всяка болка има билка.“
(Казано пред Магдалена Шумарова от Петрич)


Споделете информацията от този материал, за да стигне до повече  хора !

Благодаря Ви!
Виж всичкиМеню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2017