Cookie consent management tool
0898/ 608 703           info@orfcvete.bg   
гр.Варна ул. Генерал Колев 104 
/ зад кметство Приморски/
Работно време:
Пн-Пт 9:30 - 18:30 часа
Сб - Нд почивни дни
В магазина - плащане само в брой !
Моята количка
0
Tрадиционна балканска рецепта за перлова ракия

 Tрадиционна балканска рецепта за перлова ракия 

 Рецепта за перлова ракия                     

Необходими съставки:

  • 1 литър гроздова ракия (40–45°)

  • 1 с.л. перлен ечемик (леко запечен, за цвят и мекота)

  • 1 ч.л. анасон

  • 1/2 ч.л. кориандър (зърна, леко счукани)

  • 1/2 ч.л. кимион

  • 2–3 листа мента (сухи или пресни)

  • 1 малка клонка бял равнец

  • 1 дафинов лист

  • 1–2 зърна карамфил (по желание)

  • 1 малко парченце канела (по желание)

  • 1 с.л. мед (за омекотяване на вкуса, може и захар)


Приготвяне:

  1. Запичане: леко запечи перления ечемик на сух тиган, докато придобие златист цвят и аромат.

  2. Смесване: в стъклен буркан или дамаджана сложи всички билки, подправки и ечемика. Залей с литъра ракия.

  3. Отлежаване: остави на тъмно и прохладно място за 10–15 дни. Разклащай буркана през ден-два.

  4. Филтриране: след отлежаването прецеди през марля или филтър.

  5. Подслаждане: добави меда и разбъркай добре, докато се разтвори.

  6. Почивка: остави ракията още 3–4 дни да се „успокои“ преди консумация.

    ⚠️ Бележки:

    • Билките се слагат в умерени количества, за да не стане прекалено горчива или тежка напитката.

    • Може да променяш комбинацията според вкуса – например повече мента за свежест или повече анасон за по-„узо“-подобен аромат.







Меню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2025