0898/ 608 703      info@orfcvete.bg
Моята количка
0
ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ДЕЦА ЧРЕЗ ТЕРАПИЯТА НА Д-Р БАХ С ЦВЕТОВЕТЕ НА РАСТЕНИЯТАЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ДЕЦА ЧРЕЗ ТЕРАПИЯТА НА Д-Р БАХ С ЦВЕТОВЕТЕ НА РАСТЕНИЯТА              Преди седемдесет години английският лекар Едуард Бах изгражда една естествена система за лечение. Създадената от него терапия се основава на дълбокото познаване и разбиране на вътрешния живот на човека; на душевните причини, които са в основата на нашите болести и проблеми.
             Според неговите виждания здравето е състояние на равновесие, на душевно спокойствие и вътрешно щастие. Ето защо д-р Бах насочва вниманието си към корените на болестите, които той открива в неправилния начин на мислене и в произтичащите от това негативни душевни настроения.
              В търсене на възможно най-естествени лечебни средства Едуард Бах се е спрял на растенията и по-точно на техните цветове. Известно е, че по време на цъфтежа в цветовете се акумулира цялата лечебна енергия на растението. Доктор Бах открил естествен начин за извличане на тази лечебна сила. Така той създал 38 цветни лека. 37 от цветове на растения и един от скална вода. Тези лекове, наричани още цветни екстракти или цветни есенции, са във формата на течност. След разреждане се пият на капки по няколко пъти дневно.
                У нас този метод е все още нов и е познат като Цветолечение по метода на доктор Бах. Много хора, когато чуят за първи път "Цветолечение по Бах", си мислят за терапия с цветовете на дъгата. Ето защо понякога се използва още названието "Бахова терапия" Терапията с цветни екстракти или есенции от цветове на растения отдавна е преминала границите на Англия и е широко популярна в големите европейски страни (Германия, Италия, Франция и др.), Русия, Австралия, САЩ... Това е уникална лечебна система, която се различава от хомеопатията в своя подход към човека, а също и със своята безвредност и широка приложимост  не само при различни болести и болестни състояния, но и при ежедневни ситуации. Ефектите от нея са меки, не се наблюдават бурни лечебни кризи. Терапията не е капризна - може да се прилага съвместно с други лечебни методи, в това число конвенционална терапия с медикаменти. Чудесно се съчетава с хомеопатия, като често дори задълбочава лечебния ефект на хомеопатичните лекарства.
               Баховата терапия е насочена към човека в неговата цялост; тя разглежда неговите физически проблеми във връзка с душевността му. Изборът на цветните лекове е базиран на индивидуалния начин, по който всеки реагира на житейските ситуации. Крайната цел на терапията е да ни излекува, като ни помогне да станем по-балансирани и по-щастливи хора. Затова цветолечението по метода на Бах е наричано още Път към душевна хармония, а също и терапия на характера.
               Баховата терапия е ефикасна при широка гама болестни проблеми, а също и при справяне с трудни житейски ситуации - започване на нова работа, преместване в друг град, загуба на близък човек, раздяла, изпити, преживян силен стрес, преумора... Списъкът може да бъде продължен.
                Абсолютната безвредност на есенциите ги прави приложими при хора, които са свръхчувствителни към лекарства. Могат да се прилагат без притеснения по време на бременност, а също и при съвсем малки деца, като дори се препоръчва цветните есенции да се използват веднага след раждането, за да се помогне на новороденото да преживее стреса от преминаването в материалния свят.
               
         1. AGRIMONY (КАМШИК) Agrimony се препоръчва за тези деца, които се утешават лесно, добродушни са и са готови да отстъпят, а после си гризат ноктите или ядат лакомо закуски цял следобед. Те са склонни да се представят като веселяци, но не са особено постоянни.
            Agrimony е ефикасно средство и там, където има "зависимости" от шоколад, от честа смяна на гащичките или от нещо друго. Върши добра работа при деца, които отстъпват с желание своите играчки и никога не се карат с приятелите си. Ако това все пак се случи, те изпадат в дълбок смут, защото търсят симпатията на другите.
             В комбинация с Walnut, Agrimony помага на такива деца при поникването на зъбите, докато Scleranthus ги стабилизира по време на промени, възникнали при пътувания и смяна на часовото време, както и въобще при затруднения с приспособяването.

      2. ASPEN (ТРЕПЕТЛИКА) Децата Aspen не желаят да стоят сами - страхуват се от призраци, от крадци и чудовища, затова не искат да стоят на тъмно и не са съгласни да си лягат в леглото. Напоследък телевизията щедро подхранва тези страхове... Aspen, комбиниран с Rock Rose, побеждава нощните кошмари.
              Aspen е подходящ лек и за тези твърде чувствителни деца, които казват, че "виждат" или "чуват" странни неща, омайват се от приказки и истории за магии, но след това се чувстват притеснени или ги боли коремът. Те лесно се потят, бълнуват или викат на сън, а страдат и от стомашни смущения.
              Aspen е едно от средствата, които могат да помогнат при психически смущения, изявяващи се при малтретирани деца (в комбинация със Star of Bethlehem).

         3. BEECH (БУК) Критикарят порицава всичко: дома, училището, а и към себе си е непримирим. Ако рисунката не е станала такава, каквато е искал да бъде, той се ядосва. Ако не намери   фигурките си в чекмеджето, в което смята, че те трябва да бъдат, държи речи с часове. Не харесва нито този пуловер, нито косите на Тереза - и продължава да го подчертава.
            В игрите иска да е водещият, защото единствено той познава добре правилата (останалите деца знаят нещата най-много приблизително!) - и само посмейте да не се съобразите с него!
             Тези деца са свадливи и другите ги избягват, защото се плашат от тях. Често те са и тирани, и нахалници -трябва непременно да наложат своята гледна точка, винаги поправят останалите.
             В позитивен аспект Beech е онова дете, което е в състояние да види подробностите, успява да даде правилни и обективни оценки и затова може да бъде от голяма помощ за своите приятели. Ще му бъдат възлагани задължения, при които неговото точно око и критично чувство - този път конструктивни - ще са полезни за прилагане на правосъдието и толерантността по отношение на всекиго.

  4. CENTAURY (ЧЕРВЕН КАНТАРИОН) Мекушави деца, които съучениците им използват... Те са склонни да казват всякога “да”, никога не се противопоставят, винаги са послушни. В по-големите семейства биха могли да бъдат по-голямата сестра, която се жертва за останалите. Във всички случаи цветът действа върху затвърждаване на волята - там, където липсва способността за налагане, усещането за индивидуалност.
          Тези деца имат голяма нужда от признание и поощрения, много са чувствителни както към похвали, така и към упреци, винаги са зависими от другите.

    5. CERATO (ЗЪБНА ТРЕВА) Детето Cerato винаги пита дали направеното от него е добро, защото няма доверие в собствената си преценка. В училище жадува за непрекъснати поощрения от страна на учителя. Понякога създава впечатление, че е "глупаче" и не успява да бъде убедително, но всъщност не е глупаво, а само несигурно. То иска винаги да е в крак с модата, често имитира останалите и, вместо да излиза с предложения в игрите и в учението, винаги е зависимо от мнението на другите.
           В училище е склонно да изтрива непрекъснато онова, което е написало - дори когато е вярно. Много пъти може добре да отговори на зададения въпрос, но не смее да вдигне ръка, защото му се струва невероятно да знае.
             Децата Cerato често са направо гладни за информация. Те искат да знаят всичко и търсят съвет от всички, но понякога по един нагласен начин - като прехвърлят собствения си избор върху другите. Cerato може да се приложи позитивно именно при деца, които непрекъснато променят идеите си, вечно се съмняват.

     6. CHERRY PLUM (ДИВА ДЖАНКА) Това дете почти със сигурност страда или е страдало от нощно напикаване. Успява да се контролира през деня, но нощем се "изпуска". Може да демонстрира пристъпи на гняв, маниакално поведение или фобии.
          Винаги играе едни и същи игри, облича все същия анцуг (ако той не е изпран -да му мисли майка му). Иска да държи всичко под контрол, затова е любопитно и тършува с подозрение във вашите чекмеджета или чанти. Ходи непрекъснато напред-назад, подскача, а понякога може да си удари главата в стената или в мебелите.
           Cherry Plum може да помогне на деца аутисти1 или психотични деца2; освен това е подходящ при заекване, предизвикано от прекомерен самоконтрол. Може да лекува и заекване, причинено от стеснителност, поради вътрешно напрежение или по други причини. Използва се при "превъзпитаване", при възвръщане на говора след травми, заедно с Chestnut Bud.. Много е полезен при случаи, когато децата плачат или крещят истерично, неконтролируемо, но и в противоположни такива - когато са обзети от мания за ред и подреждат всичко, от моливите до приборите за хранене, или пък сгъват отново и отново, до съвършенство, маншетите на ризата.

     7. CHESTNUT BUD (ПЪПКА ОТ БЯЛ КОНСКИ КЕСТЕН) Chestnut Bud е особено полезен цвят за малките ученици - за тези, които учат трудно или често повтарят едни и същи грешки. За разлика от детето Cerato, което нерядко изтрива написаното, дори и когато то не е сгрешено, нуждаещото се от Chestnut Bud дете действително не си дава сметка, че греши. То често е разсеяно, спъва се винаги в едно и също стъпало, обича да повтаря все същите изрази, както и вече разказания анекдот - затова приятелите му се отегчават от него и започват често да го избягват или му се подиграват
              Това дете не успява да осмисли грешките, отново и отново ги повтаря, винаги забравя вкъщи "онази" тетрадка, не умее да се съсредоточава и не проявява интерес към училището. Всъщност, неговите пространство и време са различни от тази на другите; действителността, която обитава, е някак забавена и поради това на него му липсва координацията между вътрешно усещане и реалност. Често се питаме как успява да намери толкова "глупави" и неподходящи отговори, а неговата учителка непрекъснато му повтаря: "Мисли, преди да говориш!"
               Chestnut Bud е полезен на тези деца, които страдат от Trisomia 21 (синдрома на DOWN)1, като им помага в ученето. Препоръчва се също на деца аутисти или на такива със забавено развитие. Разглежданото лечебно средство помага при периодично повтарящите се болести, където принципът е същият- "урокът" не е разбран и трябва да се обясни отново, докато се усвои. Това се отнася и до цикличните болести.
               Този "лек за изпити", препоръчан от самия доктор Бах, има способността да възстановява силата на концентрацията и така да улеснява заучаването.

   8. CHICORY (ЦИКОРИЯ) "Това е мое!" С потребност да притежава и качества на изнудвач, детето Chicory иска всички да са на негово разположение, нищо не отстъпва, от нищо не се отказва, нито пък дава каквото и да е назаем. Понякога се опитва да "изтръгне" подаръци и ласки дори като се разболее... така със сигурност всички ще са на неговото височайше разположение! По време на боледуването малкият тиранин ще предизвиква съжаление и ще държи всички в ръцете си.
         Може да е дребнаво дете, да плаче често и да има склонност да драматизира. Трудно му е да се откъсне от майка си и често състоянието Chicory е налице както при детето, така и при майката - на едипово и симбиотично ниво. Полезно е този лек да се съчетае с Red Chestnut.
          Ревниво към своите неща и към своите чувства, това дете е приело за свое правилото "ще ти дам, но при едно условие" (това, разбира се, е лошо, но вината не е негова). То ще даде целувка на баба си (която обикновено е Chicory като него) само в замяна на три бисквити или на ново автомобилче.
          Chicory се прибавя към Holly във всички случаи на ревност - най-вече, когато се появи братче или сестриче, което отнема част от вниманието на майката. 

    9. CLEMATIS (ПОВЕТ) Разсеян, с мисли в облаците... Поради своята отвеяност в училище е истинска "трагедия": учителката му говори, а той преследва сънищата си и своите фантазии... или някоя летяща муха.
            Макар и очевиден мързеливец, той притежава един богат, фантастичен вътрешен свят - със сигурност по-забавен от класната стая. Рисува много добре, защото е фантазьор, но е възможно зрението и слухът му да не са съвсем в ред, защото се откъсва от действителността. Очарован е от бъдещето: космически роботи, машина на времето -това е неговата действителност, защото той не е напълно "тук и сега"
             Губи всичко онова, което е почти невъзможно да се загуби, пада от стола, защото е разсеян, а освен това е и поспаланко...
             И Clematis е част от "лековете за изпити"; съдържа се и в Rescue. Не бива да забравяме важността на този Цвят, който отново ни връща на земята.
            Децата Clematis може да са бледички и да имат студени ръце и крака. Техният слаб интерес към настоящето води до липса на апетит, а когато са болни, оздравяват бавно и трудно.
               За тези деца са подходящи всички дейности, които са свързани с това "да се получи контакт със земята"' танци, надбягване с чували, градинарство, работа с глина или каквото и да било, стига то да не "развинтва" още повече фантазията им. Не че в това има нещо лошо, но те и така живеят твърде много във въображаемия си свят
            В менюто им трябва да се включват храни, богати на енергия - ето защо парче шоколад от време на време ще им се отрази добре.

    10. CRAB APPLE (КИСЕЛИЦА) Душ, шампоан и гребен - детето Crab Apple се грижи много за себе си. Внимава ноктите му да не са мръсни, пуловерът да не мирише лошо. Чистоплътно до маниакалност, то си сменя чорапите по два пъти на ден и се залива с одеколон.
        Никога няма да използва чужда тоалетна и обувките му ще са винаги чисти. То просто не докосва земята, или - в краен случай - го прави много внимателно, без да се изцапа. Приборите и чашите му са щателно подбрани, иска да му се сменя вилицата при всяко ястие - в противен случай ще я избърсва старателно в покривката
         Детето Crab Apple може да изпитва срам от тялото си, а не е изключено да пази болезнен спомен от сексуален тормоз.
        Често Crab Apple се предписва при възпаления на кожата, кожни обриви, петна, също при катар и простуди. В системата на доктор Бах се смята за пречистващо средство

      11.ELM (БРЯСТ) Ако ви се струва, че училище, плуване, танци, уроци по немски и всичко друго, което сте възложили на вашето дете, са "прекалено много неща", то... разкайте се (Pine) и му дайте Elm, който помага да преодолеем във всеки момент отпадналостта и безсилието.
         Elm се препоръчва и в случай, че детето трябва да се изправи пред активни изяви и отговорни моменти - например изпити, изпълнения пред публика, състезания и т.н. Дава се и при така наречените "болки от растежа", когато неговият скелетен апарат се формира и претърпява промени.
         Този лек може да помогне и при една обща възбуда, като премахне вътрешната напрегнатост и създаде чувство на сигурност. Детето, което казва: "Уморено съм, не успявам да свърша всички задачи през седмицата,
прекалено много са!", има нужда от Elm  и от... не толкова взискателна учителка.

    12. GENTIAN (ТИНТЯВА) Пада духом дори от дребни неща.
         И счупената ръка на куклата или на плюшената играчка може да го обезкуражи или даже хвърли в притеснение.
        Gentian се препоръчва, когато училището просто не върви и се чувстваме като претърпели поражение, както и във всички онези случаи, при които трябва да се утешим след преживяна скръб. Това средство се съдържа в "комбинацията за изпити", в която влизат също Clematis, Chestnut Bud, Larch и Elm.
         При случай на траур никога не забравяйте да покажете разбиране към детето Gentian. За него е голяма загуба и когато червената рибка умре, защото този тип деца са по-чувствителни и по-хуманни от повечето от нас. Ще им е необходимо доста време да станат цинични като възрастните... 
        Освен при неуспехи в училище, Gentian е подходящо средство за периоди на възстановяване, за преодоляване на разочарования, когато трябва да се започне отначало.

    13. GORSE (ПРЕЩИП) Надяваме се никога да не се налага да използваме Gorse за деца, но животът ни поставя пред случаи, при които и децата могат да страдат от хронични заболявания, да бъдат неизлечимо болни или да се налага ампутации. Тогава Gorse дава утеха и помага да не се стига до безнадеждност. Да се говори за това е неприятно и тъжно, но и деца могат да лежат на смъртно легло и да имат нужда от подкрепа.
          Бледи, възсиви, с хлътнали очи, със сенки под тях, с отмалели клепачи и лоша кожа, много  деца, които растат в условия на голяма бедност и лишения, отговарят на тези характеристики. Това са жестоко изстрадали деца, без никакъв жизнен заряд, иначе така характерен за тяхната възраст; те приличат на старци.
           Gorse може да се предпише и при тежка злополука, възстановяването след която е невъзможно, както и при случай на нещастие, когато се смята, че няма спасение. Gorse е и за деца с недъзи, с трудна, мъчителна житейска съдба.

   14. HEATHER (КАЛУНА) Това е цветът на детето, което се нуждае от възрастните. Аз наричам този цвят "искам ласки, но как да ти го кажа?".
          Детето Heather егоцентрично се опитва да привлече вниманието, но всъщност това не е егоизъм, а потребност. Нека не прекаляваме с чувството за вина - необходимостта не е каприз. Важно е да разберем това и да удовлетворим потребността.
          Това дете говори много, без да слуша другите; държи се повеляващо, настойчиво. Понякога се проявява като хипохондрик - разболява се, за да накара околните да го "забележат".
          В дадени случаи храната може да се окаже най-директният начин да бъдат подкупвани членовете на семейството - децата Heather или я отказват, или са прекалено лакоми, защото чрез "сладкишите", които заменят ласките, те запълват емоционални празнини.
           Обикновено тези деца ни изморяват, защото злоупотребяват с нашата енергия, но това е още една демонстрация на тяхното желание за нежност. Те трябва "да се хранят” c любов - иначе недостигът й се проявява, когато са възрастни. 

   15. HOLLY (ДЖЕЛ) Това дете наистина е лошо!! Чупи всичко, бие брат си, ревниво е!
           Всъщност не е лошо, а само ядосано. Омраза, скрита злоба, ревност, завист - това са просто емоции и ние ги познаваме прекрасно, нали? Не лъжете!
            Винаги препоръчвам да се дава Holly, когато се роди братче или братовчедче -дори и да ви се струва, че не е необходимо, защото по-голямото дете обича много новороденото. Повярвайте ми, по-добре е да му дадете това средство - то няма да му навреди, по-скоро ще му се отрази добре.
           Когато детето е свадливо, жестоко, раздразнително, а и всеки път, когато се държи "невъзпитано" - помислете какво може да е отприщило подобно поведение.
           Детето Holly е кавгаджийче, което не иска да се извини и е натрупало толкова ярост, че трябва да я изхвърли навън. Щом е така, нека му помогнем, като броим, крещейки заедно с него, от едно до тридесет, или да пеем колкото ни глас държи някаква улична песен. Поиграйте на война с възглавници и - когато времето го позволява -на стрелба с водни пистолети. 
          Дълбоко в себе си, нуждаещото се от Holly дете всъщност крещи: "Помощ - искам обич, ала не я намирам и затова побеснявам!"

   16. HONEYSUCLE (ОРЛОВ  НОКЪТ) Този цвят е за децата, които изпитват носталгия към дома - особено през първите дни в училището, или пък през прекарваната извън дома ваканция, когато искат да се върнат вкъщи.        
         Honeysuckle е за този, който иска да остане в миналото, който отказва да порасне. Лекът е полезен за децата, които - подобно на Питър Пан -не желаят да станат големи. Те може вече да са на тринадесет години, но все още да ходят на почивка с овехтялото мече.
           Когато сме принудени да ги изпратим на лагер или при баба и дядо, Honeysuckle ще им помогне да изживеят ваканцията без прекалена носталгия. Това средство е полезно и в случаите, когато юноши демонстрират инфантилно поведение, като отричат нормалния процес на развитие, както и при деца, принудени да живеят в общности, колежи, или под наем при семейства, много по-различни от тях самите.
        При такива деца е необходимо да се стимулира усещането за приемственост между различните периоди в живота. Трябва да ги приучим да свикнат с мисълта, че миналото има своя стойност, че спомените са важни, но може да се живее единствено тук и сега.
         За да им помогнем да се откажат от биберона или да се разделят със старото скъсано мече, ще прибавим Honeysuckle към Walnut за по-леко понасяне на промяната и за прекъсване на връзка с миналото без прекалена болка.

   17. HORNBEAM (ОБИКНОВЕН ГАБЪР)
          Когато сутрин децата не искат да се събудят и им е трудно да станат, замаяни са и даже се оплакват от болки в очите или в главата (защото вероятно са седяли твърде дълго пред телевизора или компютъра), Hornbeam ще им подейства като свеж възстановяващ душ.
           Ако пък са вдигнали температура, Hornbeam, прибавен към Rescue, премахва тежестта в главата.
           Когато в училище децата имат труден период и им е необходима повече умствена енергия, за да изпълнят възложените задачи, ползата от Hornbeam е много голяма.
           Това средство се препоръчва и тогава, когато човек се опитва да си намери собствено "пространство" или няма необходимата енергия да започне някаква дейност. Въобще, НогпЬеат е незаменим в моменти на умора.

    18. IMPATIENS (СЛАБОНОГА) За детето Impatiens ви идва веднага да кажете "живак".
       Нервно и възбудено, с неспокоен дух, то прави всичко набързо и... почти веднага се уморява. Често се спъва се и пада, защото прекалено бърза. Това дете страда от нервни тикове; неговият ритъм е ускорен. Много е способно, но не успява да се приспособи към темпото на другите. Предразположено е към наранявания и навяхвания, яде лако-мо.и бързо,, без дори.да дъвче, С Impatiens се лекуват сърбежи, възпаления на кожата, а също и спазми на стомаха и корема.
        Детето Impatiens. не успява да играе и да учи с другите деца, защото не приема по-бавния ритъм; в рамките на половин час то сменя четири поредни игри.
       Често се блъска или претърпява малки домашни произшествия. Изключително подвижни, никога в покой, тези деца могат да заекват заради своето нетърпение или често да страдат от разстройство поради начина.им на хранене.

    19. LARCH (ЛИСТВЕНИЦА) Обезверено е, чувства, че е загубило още при старта - затова и никога не дръзва да опита пак.
     Това е детето, което за нищо на света няма да се съгласи да участва в ученическо представление или в състезанието по висок скок, защото смята, че няма се справи.
      В ученическия живот много често има нужда от Larch.. 
      В такива моменти трябва просто да го засипваме с позитивни фрази (те поне са безплатни!). Нека го накараме да извършва дейности, при които няма съревнование и противопоставяне, но пък позволяват да бъдат похвалени неговата сръчност и творчески умения - такива като абстрактно рисуване, акварел, колаж с хартия и възстановяване на предмети. Позитивното мислене наистина върши работа, затова нека научим детето Larch да влага доверие във всичко, което прави - дори и в най-малките неща, които понякога ни се струват незначителни.
        Във всички случаи Larch премахва страха от грешки, затова нека го използваме винаги, когато искаме да постигнем успехи.

20. MIMULUS (МИМУЛУС)
Това е много полезен лек при всякакви страхове от известен произход: като се почне от котката, мине се през пътуването със самолет, та се стигне до зъболекаря.
          Mimulus помага и на прекалено стеснителни и несигурни деца, които лесно се изчервяват или бързат да се скрият, ненавиждат силните шумове и острите миризми.
         Това средство се оказва полезно и при заекванията, предизвикани от прекомерна стеснителност. То дава добри резултати при чести психосоматични разстройства: болки в корема при изпита по история, настинка от урока по плуване, астма поради семейни притеснения. Страхът отприщ-ва безброй много патологии.
          Следователно децата Mimulus често са болни и техните периоди на възстановяване са дълги, защото болестта е бягство, начин да не се изправиш срещу онова, което внушава страх. Много чувствителни, те лесно се потят... затова мама ги навлича с дебели дрехи... от което се изпотяват още повече и си докарват кашлица и настинка.
          Тези деца поемат течностите на малки глътки, с неохота вкусват нови ястия, не обичат да са сред други хора, защото не се чувстват на съответната висота.

     21. MUSTARD (ПОЛСКИ СИНАП) Понякога и на децата може да се случи да се събудят с "надвиснал черен облак" над главата. Това са дни, в които те плачат, без дори да знаят защо, неутешими са и не искат да чуят никакви доводи против лошото си настроение, или поточно - няма никакви доводи! Такива са те! Възможно е това да съвпада с някакъв труден период в живота им, но би могло да се случи и просто при натрупване на повече вълнения, например при приближаването на Коледа. Mustard побеждава депресията и възвръща спокойствието.
        Това лечебно средство помага и на деца, които преживяват сериозни затруднения отдалечаване от семейството, нестабилни социално-здравословни условия, неправилно хранене. Подходящо е също за деца от богати семейства, които са поверени на грижите на бавачки. То е и за децата, отглеждани в религиозни институти, детски домове и други места, където липсва истинската семейна топлота. Накратко, Mustard е за тъжни деца.

    22. ОАК (ДЪБ) Да, има такива деца - децата Oak- Те са трудолюбиви, но не особено способни; може да се каже, че дори са прекалено активни, но не в учението, а в играта... е, тя също е работа, факт е, че те не почиват никога, погълнати са изцяло от своите интереси, чак до изтощение - а след това рухват. Oak са и тези деца, които поемат на плещите си прекалено много задължения и после нямат смелостта да се откажат от тях: училище, курс по керамика, вероучение, тенис, младежко движение на скаутите... Те не могат да кажат: "Днес не съм в състояние, няма да отида." Не - като себеуважаващи се дъбове, тези деца устояват.
      В училищния дневник няма нито едно отсъствие срещу тяхното име. В краен случай се разболяват в неделя, когато би трябвало да отидат на езерото. Oak може да бъде в помощ на онези ученици, които - поради дългото стоене над книгите, - когато си легнат, дълго стоят с широко отворени очи. Те са толкова изморени, че не успяват да заспят. Изглежда нелогично, но всички сме го изпитвали... поне веднъж.
      На тези малки "работохолици" им е нужно разтоварване. Затова нека ги научим, че освен от задължения, животът се състои и от развлечения, както и че и другите също трябва да поемат своя дял. Всички сме необходими, но никой не е незаменим...

   23. OLIVE (МАСЛИНА) Olive се препоръчва по време на възстановителен период след болест, преумора и други подобни проблеми. Този цвят е полезен за уморени или слаби деца, нуждаещи се от енергиен заряд, както и за болни деца или такива, които водят тежък живот.
       Децата Olive могат да имат уморени очи, често с отсъстващ поглед, смеят се малко, изглеждат твърде добре възпитани, но всъщност са тъжни и не очакват нищо хубаво от живота си. Премахнете от менюто им ориза, който води до съзерцателност и им давайте повече твърдо сварени макаронени изделия. Следете внимателно храната и почивката им.
       Съвсем ясно е, че ако им се наложи да се натоварят отново, не бива да очакваме от тях да се хвърлят в дейности, които изискват много енергия - те просто не притежават толкова. Настоявайте да стоят на слънце и на чист въздух и правете така, че да получават енергия от вашите ръце или от тези на техните приятели.
        Аз препоръчвам Olive, в съчетание с Gentian, във всички моменти, в които трябва да се преодолеят някакви трудности: Gentian премахва обезкуражаването, а Olive дава необходимата сила. Тази комбинация може да се прибави към "средството за изпити" или може да се предпише, когато децата в семейството нямат достатъчно въздух и се изчерпват мълчаливо, неспособни да внесат хармонията, която биха искали да имат около себе си.

     24. PINE (БЯЛ БОР
) Чувството за вина! Ако имаше как да не го предаваме на следващото поколение, та децата да пораснат, съзнавайки, че да направиш грешка не означава, че си "грешен" - тогава бихме решили половината, а може би и още по-голяма част от човешките проблеми! Няма никаква полза да се обвиняваме и самоосъждаме - това поражда единствено болка и чувство за малоценност Поскоро трябва да осъзнаваме грешката като урок, а не да заплашваме с "божествени" възмездия; Бог със сигурност има по-важни дела от това да наказва деца, които са направили някаква пакост.
     Pine е незаменим лек за деца, които се самообвиняват, за да защитят другите, не излизат напред, дори когато са прави, страхуват се да не ощетят хора или повредят предмети. Може би са такива, защото често сме им казвали: "Видя ли какво направи! Падна и счупи стъпалата. Недей да плачеш, защото ще те накарат да ги платиш със собствените си пари!" Може да сме искали по този начин да направим нещата по-леки... а всъщност сме забъркали голяма каша! 
    Трябва да се живее и разбере, че грешката е учител на живота. Ако твърде често не успяваме да осъзнаем това, трябва да използваме Chestnut Bud.

     25. RED CHESTNUT (ЧЕРВЕН КЕСТЕН) Това е цветът, който прекъсва пъпната връв (а тя понякога и на четиридесетгодишна възраст още не е срязана) -затова е полезен при "отбиване", особено в комбинация с Walnut.
          Има такива едни неспокойни деца, които непрекъснато питат кога ще дойде майка им, безпокоят се при най-малкото й закъснение и се чудят какво ли се е случило, като съчиняват какви ли не евентуални злополуки и наранявания. Макар и да знаят, че майка им винаги идва да ги вземе последна, защото работи далече или трябва първо да се преоблече, техният ум препуска бързо към възможни бедствия... а това означава, че прекалено често чуват да се говори за подобни неща. Тези деца живеят живота на другите като свой собствен. Те не се безпокоят толкова за себе си, колкото за околните. С по-малките се държат крайно покровителствено. Често се питат дали не съществува някакво лекарство, което да направи скъпите им близки неуязвими за каквито и да са беди.
         Във всички случаи на Едипов комплекс и майката, и синът би трябвало да взимат Red Chestnut, за да приемат спокойно собствената си идентичност.

       26. ROCK ROSE (СКАЛНА РОЗА) Когато нещо ги притесни, децата Rock Rose биват обхванати от силен страх и изпадат в паника. Имайте предвид, че те могат да се ужасят и от приказката, в която Червената шапчица е погълната от лошия вълк!
         Давайте Rock Rose на тези деца, които страдат от кошмари и нощни страхове (тук комбинацията с Aspen и Mimulus ще е от голяма полза), а при спешни случаи (когато и Rescue е подходящ) го вземете и вие, за да не им предадете обхваналата ви паника. Не внушавайте страх на децата, като призовавате да ги накажат "черни човечета", лоши вълци, полицаи и пожарникари. Децата не познават ужаса по рождение -ние сме тези, които им го предаваме, като често не си мерим думите.
        Едно прекрасно упражнение за прогонване на "зли духове" е да предложим на децата да ги рисуват. Нека ги видят върху окачения лист, за да могат да ги сравнят с тези, които са изобразили другите - това им дава възможността да преодолеят успешно страха си от тях. 
        Можете да го прибавите и към "средството за изпити", защото изпитите нерядко предизвикват истински ужас... Започнете да прилагате Rock Rose поне две седмици преди изпитите, до идването на съдбовния ден, в който средството може да се приема и на всеки пет минути.

    27. ROCK WATER (СКАЛНА ВОДА) Макар и този лек да е предназначен основно за деца, човешкият тип Rock Water откриваме навсякъде, където са налице инат и склонност към перфекционизъм. Ако детето Rock Water иска майонеза, тя трябва да е точно такава, каквато то ви е посочило. Дадете ли му друга, няма да я приеме, защото не сте се съобразили с неговото категорично желание. То не търси власт, но изисква от всички да са перфектни.       Това дете е готово е да се лиши от много други удоволствия, ако само едно му достави голяма радост- ето защо неговите рисунки не са особено шарени, но пък са създадени със старание, изпипани, сериозни.
     Rock Water е единственият лек, който не е цвят, а скална вода - дори това вече създава усещане за нещо твърдо и студено. Имайте предвид, че именно твърдите, прекалено праволинейни схеми на нашия ум са това, което често прави живота ни труден; те ни подтикват да се отказваме от всякакъв вид промяна, а това е опасно. Трябва винаги да сме готови да обърнем всичко на игра, да бъдем гъвкави. Често този подход отсъства в семейства, в които съществуват твърди правила както по отношение на религията, така и по отношение на храната. В подобна семейна атмосфера е налице една погрешна концепция за Духовност или морал, а понякога и лицемерие, което преминава в самоограничаване.


     28. SCLERANTHUS (ЕДНОГОДИШНА ХРУЩЯЛКА ) 
           Важен симптом, който помага да се разпознае състоянието, при което има нужда от Scleranthus, е изразената недоверчивост. Това дете има нужда да се затвори в себе си, макар че никога не успява да постигне вглъбяване. То живее в нерешителност и съмнения. В него има една дълбока неуравновесеност и тя не му позволява да постигне задоволителни резултати: то е като платно на вятър. И времето също му влияе много - то е зависимо от метеорологичните условия.
         Scleranthus се препоръчва при гадене, повръщане, виене на свят в превозно средство и при морска болест - все проблеми, към които децата често са предразположени. Прекрасен лек е и за болките в ушите при тези деца, на които им се вие свят, докато ходят; помага и на онези, които преминават само за няколко минути от смях към плач.
          Този цвят е подходящ при всякакви смущения: разстройство и запек, ненаситен глад и липса на апетит, плач и неестествена веселост; полезен е при всички двигателни смущения и при смущения в равновесието. От него се нуждаят тези деца, които лесно падат.
          Давайте Scleranthus на всички, които са вечно нерешителни и никога не знаят какво да изберат: "Сладолед или скрежина? Може би сладолед... Не, скрежина... или все пак сладолед?" За тези деца е важно да участват в психомоторни дейности, за да координират движенията си и да обединят физическата активност с умствената.

        29. STAR OF BETHLEHEM (ВИТЛЕЕМСКА ЗВЕЗДА) Първата травма на всяко човешко същество е самото му появяване на този свят. Ако няма как да предпишете Star of Bethlehem направо на новороденото, ще е добре да го взима майката, която го кърми; могат евентуално да се сложат две капки върху зърната на гърдите й. И в този случай Rescue може да замести Star of Bethlehem, тъй като и без това участва в комбинацията, която го изгражда. Добавянето на Walnut също ще помогне на новороденото да изживее по-леко голямата промяна в живота му: прехода от утробата към външния свят
        Този цвят е подходящ за всеки вид емоционален или физически шок - от падането до скарването с приятел, от внезапно затръшвалата се врата до раздялата с родителите. Нашите енергийни тела могат да претърпят последици от сътресения, които може дори да не сме отбелязали. Въобще Star of Bethlehem е лек за всички случаи, при които трябва да се отстрани някаква травма, даже и ако тя ни е сполетяла преди много време.
          Децата от този тип често са с недостатъчно енергия, наплашени са и са малко или повече апатични. Затова ви напомням, че трябва да се настроите на тяхната дължина на вълната, ако умре рибката им или по пътя видят премазано гълъбче, възможно е те да изживеят това болезнено и силно да се разстроят

      30. SWEET CHESTNUT (СЛАДЪК КЕСТЕН) Дано прилагането на това средство никога да не се налага, но... понякога се случва особено в училищна възраст, при скъсване на изпит или други неуспехи. Sweet Chestnut се препоръчва и след събития, които се понасят тежко, както и при всякакви признаци на отчаяние винаги, когато някой изглежда лишен от всякаква живителна сила. Освен това е подходящ лек и в случаи на тежки болести или увреждания - когато ни е трудно да приемем нещо и се питаме дали Господ не ни е забравил.
      Не смятайте, че едно дете не може да изпитва подобни чувства. То по-скоро не умее да ги изрази, но това е дори още по-лошо.
      Sweet Chestnut възвръща светлината и радостта от живота. Направете така, че щастието да влезе скришом в ежедневието на тези малки неудачници, за да могат те да преодолеят възможно най-бързо негативното състояние, което ги кара да се чувстват преждевременно лишени от надежда.

  31. VERVAIN (ВЪРБИНКА) Vervain е ентусиазирано дете и прекалява във всичко, което прави - то иска да въвлече всичките си приятели в играта или спорта, които то обича, настойчиво ги подканя да го следват. Убедено ли е в дадено нещо, иска всички да са убедени в същото. Ако не срещне разбиране, то се възмущава. Прекалено активно е, занимава се с хиляди неща, но често се изморява, защото не успява да насочи енергията си по подходящ начин.
         Би могло да яде твърде много, и то лакомо, защото е дете, което върши всичко с прекален възторг.
          Може да изпадне в моменти на голямо разочарование, защото в основата си е добро същество. Ако иска да увлече другите след себе си, то е, защото чувства, че може да им даде нещо важно, а не просто от желание да бъде водач. Говори с много силен глас и ходи, марширувайки като гвардеец; забързаният му ритъм на действие може да му докара стрес и безсъние.
          Тези деца имат нужда да бъдат въвлечени в нещо. Щом е така, нека им поверим отговорни задачи. Няма да съжаляваме, защото може да им се има доверие, а и те са неуморими. Дали ще бъдат водачи на скаутите, организатори на турнир по волейбол или друго, винаги ще го правят с желание.
          Добре ще е обаче да бъдат научени и да пестят енергията си за собствени нужди, като дадат възможност и на други да се изявят. Нека култивираме у тях дейности и лични хобита, които да практикуват заради самото удоволствие от това да го правят, без да изпитват необходимост от одобрението и потвърждението на околните.

         32. VINE (ЛОЗА) Малките диктатори! Има ги толкова много, а донякъде това е и по наша вина, защото го позволяваме: по-лесно е да се подчиняваш на капризите на едно дете Vine, отколкото да успееш да изградиш балансирани взаимоотношения с него.
        В игрите Vine винаги е царят или принцесата, бащата или майката, главатарят на разбойническата шайка, учителят, въобще - лидерът Издава заповеди на всички и изисква абсолютно подчинение без уговорки - или ще изпълниш разпорежданията му, или очаквай неприятности!
        Малкият тиранин има малко приятели (често те са от типа Centaury, защото другите деца се изморяват да му бъдат подвластни дълго време. Детето Vine може да бъде жестоко и да използва сила, за да постигне това, което иска.
        Как да се подходи към такова дете? Преди всичко, не бива да му се предоставя цялата тази власт, към която то се стреми; уважението към другите трябва да се научи с помощта на примери и то незабавно! На второ място, трябва да се запитаме каква е причината, довела до толкова негативно поведение и да използваме игри, свързани с превъплъщения в отделни роли, за да го научим да се поставя в различни положения, дори и в такива на най-смирено подчинение. И накрая - необходимо е да го приучим да се грижи само за своите основни потребности. Vine са тези разглезени деца, на които от малки им се донасят пантофките и непрекъснато някой тича до кухнята, за да им се достави лъжичката или сока. Ако ги научим да имат винаги слуга на разположение, ясно е, че ще го използват като свое придобито право.
           Добре е от момента, в който се изявят техните лидерски качества, да им се възлагат задължения, но трябва и да бъдат приучени да си сътрудничат с другите, а не да обсебват цялата ръководна власт

      33. WALNUT (ОРЕХ) Този лек се дава всеки път, когато има някаква промяна, била тя поникване на зъби, тръгване на детска градина или на училище (добавя се Honeysuckle против носталгията), смяна на дома, излизане във ваканция и т н. Той намира своята употреба и във всички онези случаи, при които детето се проявява като свръх-чувствително: други се карат, а то се чувства зле или пък поема дълбоко външните и семейни влияния и страда от това.
         Детето Walnut не се справя с осъществяването на промени, защото не е достатъчно решително. Знае какво би му харесало да прави, но се оставя да бъде убедено от други да се откаже от него. Този лек е подходящ и за деца, принудени да прекарват дълго време в контакт с непознати хора - например в заведения или в магазини.
          В комбинация с Red Chestnut, Walnut се препоръчва и при отбиването на кърмачето.
          Когато почувствате необходимост да предпазите малкия човек от нещо, което не можете да си обясните, дайте му Walnut - наред с другите си характеристики, този цвят има и способността да закриля, в смисъл че изгражда нещо като защита, която подсилва аурата и пречи на преминаването на "нежелателни" енергии. Ако си помислите: "Това дете наистина е нещастно!", направете така, че то да може да има контакт с енергията на Walnut - и може би нещо ще се промени...

      34. WATER VIOLET (ВОДНA ТЕМЕНУГА)
Детето Water Violet е високомерно, не се доверява на никого и може да изглежда горделиво. Понякога е стеснително и не обича да излиза от къщи.
         Крайно в своите преценки, то не одобрява другите деца и не общува с тях, защото се смята за "по-висока класа"  Затова пък всички се обаждат именно на него, когато трябва да питат за уроците. То любезно ги информира, след което поставя телефонната слушалка обратно, поклаща глава със съчувствие и се връща към своите занимания. Детето Water Violet никога и от никого не търси помощ - за него това е унизително.
         Най-големият му проблем са неговите взаимоотношения с околните - вярно е, че го търсят често като съветник, но е вярно и че съвсем не е идеалният другар в игрите. Нерядко създава впечатление, че е много по-зряло за възрастта си, а и действително е така.
         Детето от този тип може да има проблеми от дихателен характер, предвид нежеланието му "да дели въздуха с други"; известно е, че този симптом се поражда от смущения в душевното равновесие. Могат да се появят и двигателни проблеми, които се дължат на липсата му на гъвкавост.

          35. WHITE CHESTNUT (БЯЛ КОНСКИ КЕСТЕН) Това дете страда от идеи фикс. По време на сън или в будно състояние то може да бъде обзето от някаква мисъл, от която не успява да се освободи. Умът му е все зает с тази мисъл и то не успява никога да се отпусне.
          Може да бъде дете, което да повтаря същия клас, но това не означава, че проблемът му е като този на Chestnut Bud - да не научава новите неща; White Chestnut просто не успява да се освободи от нещо, което го принуждава "да се върти в кръг". Затова може да изглежда безпомощно, често да е изморено и да се оплаква от силно главоболие.
           Много полезни за него са упражненията за отпускане, творческите, но и неангажиращи действия, свързани преди всичко с ръцете - в този смисъл, че физическите упражнения улесняват откъсването от умствената работа.
            Освен това, трябва да се намери причината за обзелата го мисъл и да се потърси начин за обезвреждане на нейния приковаващ механизъм. Възможно е да е необходимо и прилагането на Star of Bethlehem, защото не е изключено състоянието на детето да се дължи на отдавнашна, но все още тлееща травма.

       36. WILD OAT (ДИВ ОВЕС) Пасивни, но и вечно недоволни, защото не знаят какво биха искали да направят, те не вършат почти нищо.
         Wild Oat са деца, които могат да ядат твърде много или съвсем малко - в първия случай, за да задоволят чувството си на неудовлетвореност, във втория поради слаб интерес към всичко. Те биха могли да имат проблеми със щитовидната жлеза. Този орган отговаря и за съзидателността, за творческия потенциал, затова дайте "зелена улица" на всякакви творчески дейности, които ви хрумнат. Оставете обаче децата сами да избират и сами да се справят - вие се ограничете с това да подчертавате колко са сръчни и способни при осъществяването на съответната задача.
        Wild Oat може да бъде подходящо средство за по-големите в моменти на избор, но кое дете на 14 години знае точно какво иска да прави? Но в училище често се налага да се взимат решения, а и Wild Oat може да помогне за изясняване на желанията, както и за откриване на възможности, които иначе могат да останат непроявени.
        Този лек е подходящ и за всички деца, които изглеждат незаинтересовани, а всъщност са неориентирани. Той помага и на тези, за които ни се струва, че се държат прекалено свито и дори раболепно в ситуации, в които биха могли да господстват, като докажат своите умения. Действието на Wild Oat можем да характеризираме с помощта на един известен израз: "Изважда ни от чувала, в който сме се вмъкнали."

           37. WILD ROSE (ШИПКА) Апатични, уморени, безволеви, често без апетит, децата Wild Rose са бледи и изглеждат болнави. Трябва в тях да се събуди интерес, за да открият енергията, необходима им за живота, който ги очаква.
          Понякога състоянието им е като след възстановяване от болест -напълно апатични са, от нищо не се дразнят, но и нищо не ги привлича.
          Прекарват с часове пред телевизора, но не с типичното пламенно любопитство на децата; не, те вегетират, затова гледат като хипнотизирани както рисуваните филми, така и рекламите. Безразлични са, сънливи, тъжни, с влажен поглед.
           За да вдъхнете живот на едно такова дете, опитайте се да поддържате вашия енергиен потенциал висок и му предайте малко жизнелюбие или се запитайте защо това малко същество има толкова скръбен вид. За щастие, подобно поведение може да се окаже и само преходно състояние в резултат на възстановяване след болест или други проблеми.
            Wild Rose дава онзи ключ, който може да освободи желанието да правиш нещо и преди всичко да си жив. Няма значение какво точно ще правиш; всичко е подходящо - и колекционирането на капачки от бутилки, и изрязването на фигури от вестниците за лепене на колажи. Важното е да се поддържа висок тонусът на енергията.

          38. WILLOW(ПЛАЧЕЩА ВЪРБА) Колко е тъжно да видиш деца-песимисти! Още преди да опитат пъпеша, те знаят, че не им харесва; отиват на въртележката и са убедени, че това конче не е истинско. Всъщност, самото им поведение привлича към тях разочарованията, защото те това и очакват.
            Таят скрита злоба и то за дълго време, затова се радват, когато на приятеля им не му върви, все едно в какво; ако той, например, не знае темата на урока, тогава те наистина са удовлетворени: "Така му се пада - защо пък все аз да получавам лоши оценки... сега и той ще види какво е!"
            Децата Willow "имат зъб" на учителката, на учителя, на портиера... на всички. Те винаги са в ролята на горките беззащитни жертви, вината никога не е тяхна, а на другите или пък просто имат лош късмет. Често намират убежище в болестта, за да покажат на света - и най-вече на близките си, - че действително са нещастни и трябва да бъдат утешени.
           Хленчещи, оплакващи се, винаги недоволни от всичко, тези деца не разбират, че самите те са отговорни за ставащото в живота им. Излишно е да се каже, че нямат приятели: вие бихте ли искали да имате един непрекъснато мрънкащ приятел, който е песимист, досадник, а на всичкото отгоре - и отмъстителен?
           Необходимо е детето Willow да осъзнае, че не е нещастно, а просто привлича върху себе си онова, за което мисли. Но защо то винаги се смята за жертва? Попитайте се сами... Много по-добре е то да се опита да се забавлява, да мисли за хубави неща, вместо да се окайва - и тогава тези хубави неща наистина ще му се случат.


  Какво ми е ? Какво да взема?
1 Търся приятели, преструвам се на весела, но после скришом си дъвча ноктите или ям много... може би защото не се чувствам приета - тогава се правя на шу Agrimony
2 Имам странни страхове... от нощта, тъмното, смъртта. Трудно заспивам, понякога имам кошмари, изпитвам безпокойство и не знам защо... Aspen
3 Другите казват, че съм досадна. Да, падам си малко критикарка, но се старая да бъда на ниво и бих искала и останалите да са като мен... Вярно е, не съм толерантна, винаги виждам грешките... на другите. Затова ме избягват… Beech
4 Чувствам се като същинска Пепеляшка! Никога не мога да кажа "не" и винаги се стига дотам, че правя всичко онова, което решат другите. Понякога се натоварвам и с допълнителни задачи...
Centaury
5 Вечно искам съвет от другите, не успявам сама да реша, нямам си доверие. Искам винаги да съм в крак с модата, да имам нещата, които всички имат - дори и когато не ме интересуват... Понякога имитирам начина на говорене или на обличане на мои приятелки. Cerato
6 Не го признавам, но понякога имам ужасни мисли: струва ми се, че съм седнала върху бомба, която всеки миг може да избухне! Опитвам се да се владея, но на моменти като че ли ми пада перде пред очите и ми идва "да избия" всички. Какъв ужас! Cherry Plum
7 В училище е голяма мъка... правя все същите грешки. Струва ми се, че съм (на) учила, но нищо не ми остава в главата, не разбирам, бавно съобразявам, а и - като се замисля - то и в другите неща все не се справям; непрекъснато купувам дрехи, които после въобще не нося... Chestnut Bud
8 Много обичам децата, както и да се правя на "майчица" От малка все аз бях в ролята на учителката, защото наистина мога да дам много... логично е и да очаквам благодарност в отговор. Ревнива съм спрямо приятелката си - та нали е моя приятелка... Трябва мен да слуша, на мен да обръща внимание - не е ли така?
Chicory
9 Непрекъснато ме питат- "Къде ти е главата?" Вярно е, че малко витая в облаците, разсеяна съм, губя вещи, забравям всичко... Обичам да мечтая, да рисувам и да фантазирам, но поради това закъснявам за училище, а когато все пак отида, се оказва, че съм си взела учебниците за друг ден! Clematis
10 Мия се почти непрекъснато, ужасявам се от микробите, както и от лошите миризми, не ползвам никога тоалетната в училище! Всичко си прибирам по определен ред, дрехите ми са свръхчисти, но тялото ми... малко ме притеснява! Нося широки анцузи, които прикриват формите ми и Господи! - дали пък няма да се гнуся от себе си, когато порасна? Crab Apple
11 Не знам как се стигна до това... но повече не мога! В четвъртък - танци, в понеделник и в събота - плуване, след това - уроците, а поисках и да стана отговорник за театралната група... Скоро ще има преглед на училищния театър - как ще се справя? Помощ!
Elm
12 Тъжна и обезкуражена съм. На мен все не ми върви толкова съм разочарована! Котето ми е болно, в училище оценките ми са ужасни... та как мога да съм щастлива! Нищо не мога да направя... Gentian
13 Нямам надежда! Видяхте ли какво ми се случи? Остава ми единствено отчаянието - за мен няма друго, всичко свърши! Gorse
14 Казват, че говоря прекалено много за себе си... Че кога успявам да го направя, след като всички ме избягват -само да тръгна към тях и те вече се разотиват! Признавам, че искам да бъда в центъра на вниманието, да бъда разбрана и... глезена (ласкана)... и, когато ми отказват това, съм дълбоко нещастна! Heather
15 Сърдита съм, ужасно съм сърдита! Вие обичате повече брат ми... Завиждам на приятелките си, защото са пощастливи от мен... Разбира се, че съм обидена - на всички! Holly
16 Не обичам да напускам дома си! Изпитвам силна носталгия по старото ми училище! Нямам никакво желание да порасна - не желая да ходя на море без мама! Honeysuckle
17 Как ми тежи главата! Вероятно прекалих с телевизията, а и... доста надувах вчера музиката в слушалките! Някои сутрини се събуждам с въпроса: "Как ще се справя с всичко?" Hornbeam
18 Колко са бавни моите приятели, нищо не може да се прави съвместно с тях - направо ми късат нервите! Аз съм страшно бърза, правя хиляди неща - едно след друго... Е, някой път падам или се удрям, което малко ме ядосва... но пък наистина съм бърза! Impatiens
19 Безполезно е да опитвам - все едно, няма да успея! Не съм като другите -вече знам, че няма да ми върви. Никога не постигам успех - защо трябва да правя други опити? Ето, сигурно и утре ще сбъркам темата - както винаги... Larch
20 Стеснителна съм, доста се притеснявам и понякога се изчервявам... Говоря малко. Страхувам се от котките, от асансьора... Mimulus
21 Не зная защо съм толкова тъжна... Не разбирам какво искате от мен! Чувствам се като обвита в черен облак, плача и не успявам нищо да направя! Ох! Mustrad
22 Уморена съм, но дългът е нещо свещено - трябва да направя всичко и то добре, дори и да не почивам! Да, вярно е, че работя и заради другите, но все някой трябва да изпълни тази задача, а и аз наистина съм силна... Oak
23  Съсипана съм, без енергия - дълго време бях болна и прекарах тежък период... Трябва да се презаредя!  Olive
24 Чувствам се по-незначим от другите, не им подхождам, не заслужавам онова, което имат те. Искам винаги извинение за всичко, струва ми се, че досаждам... поемам и вините на другите... Pine
25 Защо татко закъснява? Мамо, да не е станала катастрофа? Нали никога няма да ме изоставите? Какво ти е - зле ли си; изследва ли си кръвта? Red Chestnut
26  Какъв кошмар, утре съм на зъболекар! О, ужас, изпитите чукат на вратата! Видях нещо страховито, потресена съм... Rock Rose Rock Rose
27 Не разбирам как някои хора могат да се държат така! Има строги правила, които трябва да се спазват! Това важи и за храненето. Ако всички постъпваха като мен, светът би бил едно прекрасно място! Аз съм истински пример за жертвоготовност! Аз... Rock Water
28 Винаги се двоумя, не мога да преценя кой е правилният избор. Настроението ми е на периоди - ту се смея, ту плача... Scleranthus
29 Каква уплаха! Още съм потресена! Бях малка, когато изживях този шок, но явно още не съм се оттърсила от него! Star of Bethlehem
30  Потънал съм в отчаяние и мъка -всички ме изоставиха, намирам се в        черна дупка... Не знам как ще се оправя? Sweet Chestnut Sweet Chestnut
31 Подхванал съм толкова добри начинания и работя много; вярвам в това, което правя, но... не успявам да увлека и моите приятели. Vervain
32 Аз съм водач... и всички трябва да правят това, което аз кажа. Аз умея да ръководя, а - ако се наложи - мога да бъда и много строг! Vine
33 Предстои ми да се преселя в нов дом, а и училището ще сменям.... Ставам голямо момиче. Колко трудни са тези промени! Walnut
34 Защо да трябва да се срещам с онези? Та те струват толкова малко в сравнение с мен! Казват, че съм високомерна... обаче все при мен идват за съвет, нали? Аз съм любезна, изслушвам ги, но никога нищо не искам от тях... Притрябвало ми е! Water Violet
35 Струва ми се, че главата ми е винаги "пълна", не мога да се отпусна, имам натрапливи мисли. Не че аз ги викам... те все идват... White Chestnut
36 Какво ще правя, след като завърша училище? Господи, откъде да знам? Да, умея да правя някои неща... но... знам ли... не искам да кажа, че нищо не ме удовлетворява, но не съм сигурна какво точно искам... Wild Oat
37 Колко ми е скучно! То пък и какво толкова би могло да се прави? По цял ден гледам телевизия и дремя... нямам желание за каквото и да е.. Нищо не върша, а се чувствам уморена - ама че досада!... Е, това е, какво да се прави... нищо! Wild Rose
38 Все на мен се случва нещо лошо - аз съм най-нещастната! Виж онези там как се забавляват, а аз... Ах, колко доволна бих била, ако и на тях им дойдат до главата някакви неприятности, та да разберат какво ми е на мен... горката... неразбраната... Willow

       Доктор Бах ни уверява в простотата на метода; той дори подчертава, че не бива да се притесняваме от тази простота, защото в Природата всичко е просто - ние сме тези, които усложняваме нещата. Следователно давайте лековете без притеснение - вярно е, че вие сте отговорни за благополучието на вашите деца, но изцяло в положителния смисъл на това твърдение. Ще видите, че след като веднъж сте свикнали с цветовете, ако се запознаете добре с указанията и се доверите на вашата интуиция на майки, няма да сбъркате. В този случай не съществува грешка, която може да навреди... най-много нищо да не се получи. Тогава ще можете отново да опитате.
      При положение, че все пак не се чувствате достатъчно сигурни, самите вие вземете Larch и  Cerato. Ако сте нетърпеливи да видите резултатите, вземете Impatiens. При успешно лечение не очаквайте благодарност... или вземете Chicory. Това, което правим за нашите деца, не дава друга компенсация, освен вътрешното задоволство, че сме създали прекрасни същества, които са дошли да ни научат на нещо, но които не трябва да смятаме за своя собственост и които не бива да задължаваме да ни бъдат признателни. Безусловната любов е онова, което трябва да бъде в основата на нашите взаимоотношения с тях. Нека ги обичаме, без да искаме нищо в замяна и без никога да изтъкваме "жертвите", които правим. Трябва само да сме сигурни, че всичко, което правим, е позитивно, а не негативно и да помним, че то ни се връща многократно под други форми. След като разберем този прост, но обективен закон, ние ще сме разрешили голяма част от проблемите си. Вътре в нас можем да открием отговора на всеки въпрос - стига само да сме готови да слушаме тишината. Така и Бах е открил своите цветове, вслушвайки се в самия себе си и в природата, която е част от нас. Ако използвате тази система, няма да имате никакво съмнение в абсолютната простота на решението кой лек да дадете: доверете се на вашия вътрешен глас. Този метод е преди всичко интуитивен, основава се поскоро на чувствителността, отколкото на статистиката и там, където има любов, не може да се сгреши.


  Благодарим Ви, че споделяте тази статията чрез бутончетата отдолу ! Нека да стигне до повече родители и техните деца , които имат нужда от нея!Виж всичкиМеню

Начало
За нас
Контакти

Полезна информация

Здравна енциклопедия
Как да поръчам?
Доставка
Политика за защита на личните данни

Категории

Хранителни добавки
Еликсирите на д-р Бах
Тинктури
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ

Контакти
гр.Варна ул.Генерал Колев 104
/зад кметствоПриморски/
тел.: 0898/ 608 703
info@orfcvete.bg
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С COPYRIGHT © 2022